今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
請勿在本餐廳進食外來食品及飲品!源
1/8?
你講得好岩
應該係餐廳四埲牆餐枱上面貼埋依張加收切餅費
費事有客好似你地咁無比指引就隨地大小便
pin this啦
你平時屙屎屙尿要俾錢?

黃店黎, 咁都要屌?
咁你咪埋嚟收囉
如果你有寫明價錢
呢個世界不嬲消費者主導
你開鋪嘅可以定任何規矩但唔可以expect俾錢嗰個有責任要知道你啲規矩係乜
總之商業社會公平交易就係要明碼實價冇得口講口賠
呢啲有晒法律條文冇需要拗
你唔信咪自己打去問海關問消委會囉
乜都有得靠把口嚟收人錢咁平時劏自由行嗰堆藥材鋪全部唔駛俾人告啦

同埋商回埋樓上
唔好再用啲咩屙屎屙尿唔著衫嗰啲嚟做比喻啦
根本完全類比錯誤
成陣「中國邏輯」除
我平時隻狗係人地鋪頭忍唔住屙尿屙屎會比番鋪兩千蚊清潔費
人就未見過
你開鋪嘅可以定任何規矩但唔可以expect俾錢嗰個有責任要知道你啲規矩係乜

唔俾係舖頭屙屎屙尿咪係鋪頭規矩囉,佢無寫係茶單上面你係咪照屙呀?
依你邏輯你屙左報警都係你贏,因為無寫明
菜單
有既定收費就應該寫埋落menu
呢d common野要人問先報價架咩
以我理解係人哋已經食完囉。

而經理講,班客已經發爛渣,都仲會繼續幫襯咁勇敢

不過所有嘢都係得間鋪講,我就都係覺得間嘢自己有責任在先,無乜資格事後收人錢。
又喺度講返屙屎屙尿
嗌住唔好再咁比喻㗎啦
睇閣下邏輯思維果然純正中国人無誤
戇鳩
連登毒撚
我邊有7個朋友一齊食飯咁多
都話錢只其中一個問題

就算餐廳寫明$200 切餅費
咁你喺咪帶個榴槤蛋糕入去切都得?

- 自攜食物嘅安全、影唔影響其他人、食客嘅體驗、餐廳嘅價值觀*等等
都係餐廳「合理」考慮嘅因素

*真人真事,我有朋友喺食齋嘅餐廳問人地開瓶費. 當下我哋尷尬到暈.
無話撐
兩邊都有唔著

我覺得間鋪要自己硬食當教訓遮
已經去到事後先講收錢嘅地步
間鋪無責任
所以我咪話如果講收錢
佢哋班人即走
咁放上網屌kam撚閪人先萬無一失
咁要收費緊係要寫明架啦
切餅費本身合理 但你唔寫明幾錢再話要收錢 又真係柒
咪就係連登搞到後生d道德水平咁低
面皮成呎厚咪繼續落order食, 係奇怪架啦

姐係你同意如果唔係埋單先講就無問題
間鋪提返話下次要俾返就夠
都冇必要夾硬收返
佔用咗人哋舖頭地方 食自己帶嚟嘅嘢
收返你錢好合情合理
成隻乳豬拎入去食啦
無寫明就唔洗收你錢
都無寫明唔俾帶乳豬入去食, 所以唔可以趕你走
飲食問題一律建議日本/深圳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞