今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
有寫明 就可以收
無寫 無權收
生日蛋糕情況特殊 人地食餐飯慶祝
餐廳拒絕咪無咗單生意 帶蛋糕又係合理

到真係咪有人問可唔可以帶蛋糕
係咪真係有餐廳咁型以"外來食物"拒絕先?
"外來食物"常理係唔apply落生日蛋糕
一齊在於合約
你間餐廳有講明 人地清楚 餐廳可以收任何費用
唔清唔楚 就應用常理
而常理就係咁多餐廳 又真係有啲有收 有啲唔收
唔清楚唔應該收
唉。。。香港已經唔再有「面斥不雅」嘅素質
呢個唔係要自己問咩 OpenRice 啲野都唔係完全岩哂
相同道理點解你唔喺門口食完個蛋糕先入去
好多香港人就係咁撚樣
同時都唔再有質素呢個字了
屌你老母
我以為香港常識就係入店時即刻要自已問下間店收唔收今次好明顯係仆街香港人搏大霧性格啦
兜乜撚野人地無出聲無講明要收費 下次不如帶埋KFC M記入去靜靜食 俾人捉到就話無寫明唔得
樓上班柒頭話間店睇唔到就唔應該收直頭白撚癡
個經理實在太善良自己攞一百出嚟
果8位客人其中一位出現了
原來就係樓主
佢係問點解要收,唔係問有冇權可以收
食客身有屎搏大霧
下次生日拎個盆菜插蠟燭去食
然後話冇寫唔比食盆菜
食個蛋糕都唔得
香港賤種餐廳唔係無辜
返大陸切幾多個都冇問題 on9先留係香港
蛋糕食飽左 搞到你order野食少左
不斷叫人算啦算吓
咁點解你唔放低100蚊算啦
打你老母劫咩 全部人靜雞雞帶個豬柳強入間店到食搏人睇唔到嘅話以後仲洗做撚生意呀?

2024年8個成年人帶撚住個蛋糕唔識問間店就自把自為開個蛋糕食完仲屌翻人睇唔到把關失手?師兄你食開邊間餐廳任你食自己野?你去m記開蛋糕都俾mk經理stop你啦
自取其辱 搏大霧俾人捉到仲聲大夾惡 每人$12.5都俾唔起就翻屋企食雪芳蛋糕啦 學咩人食大蛋糕
餐廳入邊冇寫明
食蛋糕前又冇提醒
咁當然唔駛俾
個客係可以去消委會告間餐廳
全世界都係咁,約定俗成嚟,正如人哋唔會特登同你講唔可以裸體入餐廳一樣。。。

可能你係小朋友唔知
老闆有心機打千字文 , 不如花小小心機 , 整張餐廳守則 (連埋請勿亂拋垃圾之類啦) , 貼喺收銀旁邊 .

平時可以放寬處理 , 遇到串咀客又唔介意佢唔再回頭既 , 就可以指住張餐廳守則 , 有理有據 , 就算個客報警報消委會都唔怕 .

麥當勞雖然未見過捉人 , 但人地都有寫明 "請勿攜帶非麥當勞之食品入內進食。"
餵人奶可以
想問支持客果班係咪大陸落黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞