今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
又反咩對 佢講緊d #1無提過既野我以為佢係現場渣
不過是但啦, 反正你地都係帶外來野粒聲唔出就拎出黎食
奇奇怪怪
憑本事帶入去食, 洗乜要俾
屌佢老味
但問題係呢個係’唔知‘嘅規矩咩?
佢哋都識去check,話check咗OpenRice 冇寫
即都知有切餅費呢樣嘢啦
冇寫有疑問常理係咪要問先?

其實重點係帶外來食物去人哋打開門做生意嘅食肆大條道理食就已經唔係正常人會做嘅嘢啦
用常理係講唔通,歪理就真
未落order就食拿拿聲食蛋糕,即係本身都身有屎
唔洗拗
冇既,下次寫返低囉。

我唔係話個客岩,咁佢地梗係冇品。但係冇寫明就真係好易比位人入
要唔要寫明唔俾喺座位小便?
我覺得呢d就夾硬講的姐。
我亦見過有寫明切餅費。我冇講過班客係岩,再次強調佢地係冇品,收返亦好合理。

我只係建議既然有呢d咁的仆街存在,寫明返會好d咁解。
樣樣都要寫明,咁個list要寫幾長先夠?
又係趕客去深圳
如果切餅費係常識要收 就好像啲咩咩生活常識咁
呢句點聽都唔合理

有餐廳真係唔會收/收$50之類
有時打開門做生意係講明碼實價 我做客係真係會睇佢餐牌有無寫
同埋常識都可以講:我入嚟食嘢 消費 又無用多你餐具 你店員又無話唔比 咁就常識嚟講ok啦

同埋 你咁樣對生活無幫助 已經講緊香港咩都貴
服務態度又廢 仲出啲咁嘅post
咩損失左 大佬落單前食 同之後食都係會留肚食個cake 我唔覺影響好大 你打埋人地食幾多 姐是串人消費低
咁你又學刀削麵寫最低消費囉
然後又話人 我之前都唔會收 會賣人情味
但今舖又串人叫得小嘢 又叫人有啲常識
我有常識就覺你責任比較大
真心講句 講到做服務業 啲後生既真係唔夠啲姐姐黎
上次我一去到間餐廳 都未坐低 個姐姐見到我手上個蛋糕 就即刻幫我拎入去雪櫃 一黎俾人感覺好好服務 二黎就可以避免po主呢個尷尬事件

當然客人都真係有責任事先問駛唔駛收切餅費
有啲餐廳真係唔收的 例如果啲打邊爐套餐式收費 所以佢都唔怕你會因為個蛋糕而嗌少左佢啲野
咁睇你間野奶過咩野囉

我只係覺得print幾隻字,避免一d無無謂謂爭拗。簡單搞掂咁解姐。

講真,咩屙屎屙尿果d為講而講的姐。咁實際上又真係有餐廳寫明切餅費。咁有d人真係無常識,做生意求財,無謂鬥氣
典型閪客
切餅費 開瓶費 要俾就預咗㗎啦
唔想俾 咪住動問囉
唔係要人求你要 discount 呀嘛
收切餅費其實係正常營商手法,同開瓶費、最低消費、包箱費一樣
但無論如何都要寫明,起碼餐牌要寫明
我覺得d客固之然係冇乜品,嚮人地餐廳食自己野,又諗住免費。

不過我都同意最好寫返低,避免爭拗。

起碼真係有起事上來都有個根據。
上文提左
你係人地鋪堂食 用左人地 地方
你食飽左味幫襯少左
鋪頭賺少左
唔拎刀劈班pk?
你第一句自己咪講撚左囉傻閪仔
鳩噏到自己都唔知自己講過呔乜講緊啲乜就出黎學人類講野丫?
你老母睇黎唔止淨係俾人屌咁簡單喎
你老母生意好
你當年俾人射到腦缺氧唔撚明人話,我唔怪你
本身香港餐廳風氣就係煩 租金貴地方又細 成本高
驚死啲人霸枱低消費
又搭枱又限時又要最低消費
呢啲規條寫出黎白紙黑字通常大家都會明同跟
你又唔寫 又話有時酌情唔收
咁人哋點跟?
一時想做好心 一時又唔得
間餐廳自己攞嚟
班客係柒 明顯想快快趣食博無人屌
你哋中途又無人stop 點都係自己蝕底
兩邊都幫唔落
竟然會有咁多人覺得餐廳完事後先講收費係合理
試下換另一個scenario
你入去間餐廳食嘢 個menu咩都冇寫
最後食完個經理行埋嚟講話要收茶位 話收茶位係common sense
呢種玩法真係合理咩?
其實好多規矩最好真係寫清楚d。
我同意係要收切餅費。但係白紙黑字寫出來咪冇咁多爭議。
好話唔好聽,如果你又唔寫要幾多,其實個數都係任你講。

其實寫返白紙黑字係咪真係好難。
樓上就有人講係咪唔可以屙屎都要寫,呢d就為嘈而嘈,我唔明有咩可比性。
通常茶位費/茶芥,我理解都係茶樓呢類舊式食肆收得比較多。
如果唔係成日去,突然痴起條根去試,而又冇寫到明,真係好易產生爭議。
間舖擺到明搏宣傳, 睇番2邊講法就知佢有意誤導大眾啦
班客話唱哂歌影哂相你都睇唔到, 件蛋糕有冇咁細完全睇唔到呀?
如果咁細, 間舖又話細嘅通常會free俾客, 根本自相矛盾
另外又話班客粗口辱罵, 原來得個一句咁撚多爹
成班傻閪支持者留言屌你老母 on9 閪客
嘩 咁咪犯哂滔天大罪? 係未俾人真正粗口辱罵定有意誤導?

又話睇哂cctv, 又唔講清楚依幾點嘅?
搏宣傳就搏宣傳啦 扮哂正義撐伙記

已認證我嘅講法
根本係搏宣傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞