今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
460你自己柒到傻閪咁

都繼續當事發食緊同事前食完,係同一個情況去講啦傻閪
底香港餐廳執笠咖

認真 北上 間間餐廳都可以帶其他間餐廳野食入去食 野飲都得
連叫外賣其他餐廳野食 入間餐廳食呀
都完全冇問題呀
戇鳩仔無道理就激到發脾氣
撚到你輕哂機成隻狗咁係到亂咁吠真係好頂癮
驗眼啦盲撚
叫佢標清楚番啲時間
20:47入舖頭之後呢? 幾點開始食幾點食完個蛋糕? 又幾點落單? 員工又幾點出尼講俾切餅費?
就算放片, 都可以遮樣架嘛, 你無腦㗎?
我嘅道理就一早講完

同戇鳩就唔洗講道理
而你就好明顯係戇鳩
又係一堆冇point嘅廢話,成隻傻狗咁,講唔出例子同埋證據就亂咁吠
你講人哋食緊,當切入點去鳩噏都唔係你幻想當事實嘅例子?

係咪又要學你班傻閪要拎d刑事犯罪去比呀
拎份menu 出來睇
Menu 有寫道理就係餐廳到
有啲餐廳真係煲唔雪蛋糕/唔食都唔收你錢
你影相個啲咪冇乜問題當你冇道

但有啲待客之道
見到人地有蛋糕 貼心啲咪問洗唔洗幫佢雪
或者人地食蛋糕 點都會問你拎啲碟同叉
個時應該提佢地切餅費個問題

不過啲客係西客
個吓都會起曬鋼
你舖頭標明收費, 你唔收錢咪知你係人情囉
依家標都無標, 之前幾次都唔收, 點知你幾時人情幾時劏客?
我唔標明收費, 但收你錢係道理, 試下咁樣對個官解釋囉
即係遲咗講個客就冇問題?個客食咗好耐都冇人發現,就可以名正言順喺人哋餐廳問都唔問就食蛋糕?
即係間餐廳冇標明,你就可以名正言順問都唔問入去食麥當勞?

留意番最後間餐廳係冇收個客錢

同埋唔好再講唔犯法啦,喺日本嗰啲餐廳book咗no show都唔犯法㗎你係餐廳齋坐到收舖都唔叫嘢食,都唔犯法㗎
如果間舖係俾客食蛋糕而又唔收切餅費,點解食之前要問人?你係咪去食飯飲啖水去個廁所都會叫侍應嚟問飲唔飲得水,去唔去得廁所?
你嗌d嘢食嚟到會唔會又問人地食得未?

唔好話咩咁無寫係咪可以拎個麥當勞去食呢d咁無稽嘅嘢
你應該都有試過喺餐廳食蛋糕啦,咁你有冇因為咁而去問間餐廳可唔可以拎個麥當勞去食呀?
明顯蛋糕同麥當勞係認知上唔係同一類食品
4眼仔企堂我屌你老母
閪客確定,餐廳無錯
如果間舖係俾客食蛋糕而又唔收切餅費

你呢個假設係點得嚟?上兩次唔收你切餅費就人情當奉旨?定係你見到間舖頭寫住唔收既然間舖頭冇寫住唔收,咁點解你可以假設間餐廳係俾人食外來嘢食而唔會收錢?

我試過喺餐廳食蛋糕,但係從來唔會假設餐廳免費俾人入嚟食外來食物,麥當勞只係一個例子,咁如果係布甸呢?其他甜品呢?呢啲都一樣係外來食物,同蛋糕有咩唔同?

不如你話我知,根據你邏輯,有咩食物同蛋糕係同一類?定係其實喺你眼中就係蛋糕咁特別,預設咗餐廳係會免費俾你入去食?淨係蛋糕咁特別?
個客唔文明,你話得佢無錯。
但我都唔覺依度有人講個客完全無問題呀,只係講返件事,食肆無寫明要收錢,事後收錢就變得不合理收費。
去到海關層面,收錢一定輸。當然,依件事上最後係無收到錢,所以都唔會犯法。

但其實你去餐廳食其他食物,通常係阻止,而唔係收錢。
其實無法律依據,你好難搵到其他例子去比較,因為你要搵到例子係間食肆濫收費用犯法在先。
你答得麥當勞嗰條做乜唔答咩飲水去廁所啫
每樣嘢都可以收錢架喎,第一杯水唔收亦都唔代表第二杯會唔收,你咁識規矩又有邏輯,係咪每做一樣嘢都問下收唔收錢

另外俾一單法庭案例你睇啦

俾食蛋糕唔收錢唔係假設嚟架,係經驗,同埋間舖真係無寫到收
至於無寫到係咪代表乜都做得就上面嗰條,咁你係咪假設乜都唔做得同要收錢?把口係用嚟食嘢,夠無話把口係可以用嚟傾計,你會唔會問人講唔講得嘢?

有d咩係同蛋糕同一類?你見到切餅費會拎去食嘅咪係同一類
即係你都講咗句「呢啲都一樣係外來食物,同蛋糕有咩唔同?」(睇字都覺得閪)
以你邏輯,如果蛋糕係同其他外來食物好似麥當勞、燒味飯都一樣外來食物嘅話
係咪即係見到一間餐廳話收切餅費(你理解嘅外來食物收費)就可以拎九大簋入去食俾返切餅費就得?間餐廳話唔得你就話咪一樣外來食物,點解蛋糕可以九大簋就唔可以。你自己答返自己係咪「蛋糕」咁特別喇
咁其實佢最後都冇收錢,只係出嚟話個客唔啱,咁有咩問題?
一句講聲,我番大陸食都無收乜7切餅費,香港餐廳執7唒都唔可憐
俾食蛋糕唔收錢唔係假設嚟架,係經驗

好聽啲叫經驗,唔好聽就叫俾個人情你當係奉旨,

係咪即係見到一間餐廳話收切餅費(你理解嘅外來食物收費)就可以拎九大簋入去食俾返切餅費就得

呢句個邏輯好奇怪,預設咗切餅費等於外來食物收費,我上面從來冇講過切餅費等於外來食物收費,我係講緊蛋糕一樣屬於外來食物,唔好混洧視聽

A包括B =\= B包括A

至於你嗰啲咩飲水去廁所都要問,只係打橫嚟講小朋友嘈交咁,正常人都知道去餐廳食外來嘢問一問,同埋去餐廳飲啖水都要問一問係兩回事

我明白你話餐廳冇寫就喎唔應該收錢嘅意思,講法例唔收得錢,最後餐廳都冇收錢,只係出嚟開post,咁你仍然覺得有問題?

同埋其實個問題好simple,就係你覺得去餐廳食外來嘢有無需要問一問?冇必要糾結喺蛋糕定係麥當勞定係布甸,除非你覺得淨係某啲食物先需要問啦咁我都想了解吓你覺得乜嘢食物先至需要問
咪支那蝗二代囉

我20年前已經喺高登講緊有支那血統嗰啲全部係仆街冚家剷

一定冇家教,一定接受晒佢個支那父母嗰套扭曲嘅生存法則
同埋一定唔會遵守法律,冇法治觀念
大撚咗一定係男盜女娼

呢個post已經完美解釋晒
唔識法律出嚟鳩噏嘅你連支那狗都不如
呢個真
唔洗你切餅何來切餅費?
唔寫明叫冇錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞