今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
香港早年咁成功就係全部野有根有據白紙黑字
不過我唔係新移民,建議你講嘢留返個下台階俾自己
你想用新移民去話我講嘢靠唔住,最後你只會證明你講嘢無根據隨口嗡,何必呢,你都應該清楚你無乜把握去講呢段嘢架啦,唔會你證明到我係新移民而我證明唔到我唔係掛…
你無根無據咁去講,都無面目自稱香港人啦,仲去到咁行,我都唔好意思踩你台

同埋約你老母定俗成咩
上面已經講咗一堆食肆會出d咩聲啦
同埋重點,今次呢件事咪又係個侍應去同個客講要收切餅費
即係個客問唔問都好,要收錢終歸都係要出聲,所以食肆一定講咗先
何以見得食肆係無責任呢?法庭判埋你都話無責任,駛鬼拗咩,要拗都係你拗啦
你呢種推搪塞責先係你口中嘅「呢啲人」呀,虧你仲講得出責任全在客方
我覺得最大引起誤會嘅位係事主前兩次黎慶生,舖頭都冇收切餅費,所以個客覺得唔洗俾都合理

除非佢地第一次黎慶生嗰陣時,舖頭有講明佢地有收切餅費,但係今次free俾事主,咁就唔同講法

至於個同行fd明顯都係唔憤氣,嗰句「咁撚多嗲」擺明係撩交嗌
所以大家都有錯,打和!
唉 係時間帶埋札營用品入餐廳露營 反正人地無寫收費
成日都話,懶好人縱容啲閪客只會令佢哋得寸進尺
個客食完成個蛋糕,間餐廳都唔知
食緊走嚟話要收都話吖
咁講法下次去買盒叉雞飯搵間餐廳入去食都得啦
唔撚通要喺Menu度寫地下大便清潔費咩
俾啲common sense好唔好啊?
但係如果人地喺你扎緊營行過嚟講扎個營收3000蚊你記住俾喎
今次未嗌野食 問都唔問就食cake
可能早兩次都係咁
你試下要收加一但唔寫出黎先
有西客之道page咁有冇西服務業之道page?
感覺有左西客之道呢啲page後啲服務業就當正自己神咁
所以咪勁多要執
你可以叫佢走/ 扎既途中同佢講要收錢

而唔係扎完事後先過去叫佢俾3000, 3000都得,十萬都可以, 橫掂海鮮價任你講
仲係香港慶祝,你會唔會太on9?係人都去旅遊或者返大陸食嘢
呢啲行為叫混吉
經濟差個段時間特別多呢種客

個經理處理得差都係一個問題
正確正法係先比個落台階人
再提出收費/離開餐廳呢兩個方案
同客爭論係最白痴既行為

老實講呢單野個客係有備而來
會check有冇寫切餅費即係有呢方面既常識
既然個客冇尊重間餐廳直接食外來食品
我覺得直接趕走落佢地面都冇問題
追POST發覺你仲著緊過樓主

一開始就已經帶D傻仔風向
講乜野食緊唔通出聲之類
明明個老細講明人地食晒先後知後覺,你都仲咁厚顏無恥去覆當無件事
好肉酸帶外來食物去餐廳仲咁理直氣壯
你就係8條廢物其中1條?
1/8係現場緊係清楚d架
我根本無話過食緊唔通出聲喎
我係覆返樓主句「唔stop佢」, 就算真係睇到人地食緊 但係唔會阻止到
之後佢先解釋返指 食緊果時間舖唔知/無行去講

後知後覺唔會將果8個人既行為合理化, 又唔係追收返上兩次錢

所有反對嘅都係當事人
咁中意係人地餐廳食蛋糕就返大陸食啦,任你砌蛋糕叫埋美團野飲仲幫你拎埋入鋪仲好好態度tim
咪留係香港啦
個客自己切餅,收乜嘢切餅費?餐廳老闆係咪on9?
一群垃圾最緊要圍爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞