今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
其中一個係咪個四眼仔?
黑框眼鏡?
Hi 四眼仔
屌你老母呀
Hi便宜仔
叫聲爸爸嚟聽下先
Hi 四眼仔
屌你老母呀
咁撚閪嘅客都仲可以有人撐
你樓上有件閪仔客
問題咪就係根本唔駛討論個蛋糕係咪外來食物囉
你俾唔俾呢100,個蛋糕都係外來食物嚟架啦
就算你話唔食得外來食物,但係俾咗100蚊又食得喇喎
咁係咪外來就唔係重點啦,重點係有冇俾嗰100蚊
成件事係錢嘅問題,都唔係其他人講到咩道德,咩常識嘅問題

我個例子就係想睇你覺得有問題個位係邊,係食咗個外來食物定無俾切餅費,所以先加前設,只係費事錯重點一陣又講其他嘢
咁common sense入得餐廳就係會食嘢啦,事實亦都真係有叫
咁你應該都有common sense知佢地會叫嘢食架,點解會challenge佢地未叫嗌食就食蛋糕?個先後次序有乜問題
好似我上面咁講,如果侍應走埋嚟話有切餅費, 班客話ok,咁成件事就無上fb,而班客一樣係拎咗個外來蛋糕喺未叫嘢食情況下食咗,咁仲有冇問題?
切餅費嚟講, 除咗係新香港人囉, 否則我諗9成人出街食飯都有認知有呢樣嘢
最尾果句笑撚咗,即刻知道乜事
D員工閪咪要兜囉
間舖唔寫明切餅費有乜好怨?
最後一句真係on9
情緒勒索呀?
其實香港「切餅費」係約定俗成咁濟,好多都無張示係餐廳當眼位置,講緊啲所謂高級餐廳都係咁,收$50-$300不等,話咩坐地起價收你一皮個啲太誇張

不過呢個case嘅問題係,點解個客食過兩次唔收,今次又收,間鋪拗唔贏呢啲其實都好大問題
想知佢地點樣食個蛋糕?
用自備膠叉同碟 一啖食哂? 冇人大叫happy birthday之類?
約定俗成唔代表合理
班食客報警既話間餐廳冇白紙黑字咪又係收唔到錢
通融係人情
唔通融係道理

你亂9咁泊車,差佬可以揀趕你走,亦都可以揀直接抄你牌

其實都係一樣道理啫
我無講到呢個收費係合理,只係說明呢個係「期望同慣例」

唔同地方有唔同文化

例如美國好多餐廳都唔寫你要俾tip,但你試下唔俾或者俾少過15%佢哋一樣閪你或者直接屌鬼

當然你要訴諸法律都可以
比啲大陸基因溝淡緊啦
黃店乜黃店物, 情緒勒索
又屌哂成間舖職員態度差, 如果入去啲職員態度已經咁閪... 點會繼續食
做人有冇咁無恥
自己理虧仲可以理直氣壯
人地睇唔到就可以合理化自己唔啱嘅行為

究竟呢班人有冇腦,有冇是非分辨之心
你話 餐廳入邊無寫明 就可以做
所以你畀人趕果時(2-3個鐘後)唔洗俾錢就走
大陸人囉 唔識咩叫禮貌
而家無加一變咗皇恩浩蕩
如果平時慣咗去麥當勞打邊爐 切燒味,
去其他餐廳食個2磅蛋糕都係好平常咋嘛,
再嘈D 蛋糕就唔止係食架啦⋯⋯
(試過班仆街仲玩到收舖都唔想走,
我迫住等佢哋走咗先至開始清潔
玩到係枱底,梳化底 地氈 連天花板都有忌廉,
我1個執返D手尾 玩到凌晨三點幾,打咭只計到凌晨,即刻做義工)

調返轉,係個食客spin去態度問題
刻意淡化冇過問餐廳就食自帶食物

通常理虧嘅人又唔想認錯就會怪落對方態度唔好
係因為態度唔好我先至咁咁咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞