今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

585 回覆
34 Like 291 Dislike

以前D人唔止食蛋糕,
你玩蛋糕掉到四圍都係 ,收返錢好正常,
唔通仲同你逐個分邊個有份食邊個冇份,
總之禁止帶外來食品入餐廳 呢個係常識嚟吧
咪講戇鳩嘢啦

佢都話班人之前試過唔收就當無依樣嘢
你拎d極端例只係因為你論點唔夠堅實
個客連問都唔問,係個客有問題喎

即使覺得100蚊唔合理,可以問完就走,可以唔堂食蛋糕
M記有麥難民
我都食開呢間嘢,覺得味道都ok嘅,都無遇過啲咩特別情況

不過就咁睇堆字,堆客講梗切生日蛋糕,又要吹蠟燭又剩,點樣迅雷不及掩耳咁食晒正路見佢點蠟燭呀切呀果啲時間,做得好啲應該行埋去問使唔使幫佢哋分餅,順路咪提切餅費囉~ 而家乜都食晒完晒臨埋單先突然話要收切餅費?咁樣嘅話有啲怪喎又,而佢又無寫明切餅費嘅話

我當果堆客無講大話啦,之前嚟無收,正常都expect今次唔會收啦,突然今次咁樣埋單先收,俾我都屌啦,俾得切餅費,我起碼預餐廳幫我切埋分埋落碟啦

總覺得件事其實無咁複雜,員工又未必好聲好氣講,先攪到咁樣

連登仔都慣咗跟車太貼,又有黃店加持
連燈仔:深圳間間都可以帶外來野食喎
疑似食客喺留言回覆:

我係涉事食客之一,本來都諗住以後唔去食就算
既然餐廳出哂post同連登屌,咁我覺得要回應澄清一下
簡單講講琴日事件經過:
我地一行8人無遮無掩攞住蛋糕入尼,點完餐就諗住等嘢食尼之際慶左生先
攞左蛋糕出尼又影相,又唱歌,自己切餅,同一人一嚿食落口,前後都搞左10分鐘,唔知點解店家講我地係以迅雷不及掩耳之勢去食個蛋糕😂
我地坐係當眼位置,職員都無特別過尼講啲咩
係我地食完哂蛋糕,食緊餐廳嘅嘢食食到一半,有個女同事先突然過尼話:你地係到食蛋糕要收番100蚊切餅費架喎
然後男經理過尼:係啊 要收番錢

我地有啲愕然,一尼餐廳無任何一個地方大大隻字寫住要收切餅費,二尼我地之前係依間餐廳都慶過2次生,食過蛋糕
而之前2次都無收過相關費用,仲好好咁攞啲新碟新餐具俾我地去食用😥
所以當下就問:咦 我地之前尼食嘅時候無收架喎?
男經理不耐煩咁講:我地不嬲都收

最後我地俾錢時真係忍唔住再問清楚點解會收切餅費,同佢解釋我地之前3月尼食個陣係冇收,我地開蛋糕到食完個陣你地都無講任何事
男經理話:我地完全見唔到你食啊,但後尾見到你地有個蛋糕盒係到,你地帶入尼就係唔啱架啦

可能餐廳每次處理手法都唔同,或者政策有改變,我地係理解嘅
職員如果好好禮貌地解釋,我地都無乜所謂
不過其實琴日全場嘅職員態度都好閪🖕🏻
我地比較遲完活動,8點9左右先入餐廳 (舖頭寫10點收)
一入去有位女同事已經黑口黑面,同廚房講左幾句又睥住我地咁
然後帶位嘅女同事幫我地泊枱時又不耐煩咁唉定zip左一聲
成個態度就係:屌你咁夜先入尼,阻撚住我收工咁樣
所以之後依位女同事同男經紀都係呼喝式地講要收切餅費,我地反應先較大
餐廳話我地粗口辱罵喎,講緊係我地其中一個on9朋友講左句:咁撚多嗲
唔係指住人鬧,係自言自語式
但佢都係on9架喇,我地都屌左佢一獲無端端做乜爆粗
不過餐廳你嘅講法,不知情人士睇到仲以為我地全程爆哂粗咁喎,想轉移視線?

我地依年幾去親新蒲崗活動,有一半時間都係揀食依間好運泰國美食
黃店同埋嘢食唔錯,當然想支持下
一直對舖頭印象都好好
老闆幾nice,男經理我地都記得ok的
所以今次由一入去就態度咁惡劣,到中間切餅費一事,令我地覺得好震驚,完全係2間舖尼架喎😥😥😥
本來覺得可能係職員問題,但訓醒就見到餐廳facebook同連登都出哂post咁,即係老細都係同樣態度啦?
'客人有好食嘅野同優質嘅服務,係我嘅責任'
麻煩你真係管教番你地員工嘅服務態度,優質嘅服務,Sorry無囉
出post屌食客依樣嘢你都諗清楚係唔係啱做啦老細
我地成班google openrice都無講乜,你都係想早啲出左post先,等大家先入為主係食客唔啱

Sorry以後狗也不屌👋🏻 唉好食黃舖又少一間
收費項目一定唔會係客人問囉,仲要8個人食嘅蛋糕駛乜搜身,而家食孖寶蛋糕呀,1磅蛋糕都要手拎啦
新年去食嘢你唔駛問有冇加二加三你都實知啦

再睇返原來間舖喺fb度話無寫到要收,咁真係無得拗
間舖fb列嘅2 3 4點都講咗
pt員工唔夠醒目做返執枱清潔傳菜咪算,

同埋唔駛乜都話咗人大陸化先,你咪起下我底睇下我係咪你所講嘅大陸化,一嚟就老屈我就唔知你係乜化喇
仲有面乜斥不雅,而家你著眼有冇俾100蚊,都唔係個客拎個蛋糕入餐廳,又唔係個客係餐廳食咗個蛋糕,只要個客俾咗100蚊,喺你立場已經唔係面斥不雅。
如果做一件事,最後你覺得有俾到錢就ok,你就真係無資格講面斥不雅喇,似咩人你自己答自己啦
嘩屌,正宗大陸仔邏輯最鐘意話人地係咁,上次係咁
佢而家係直接冇點野就食自己野,之前收唔收都唔影響呢樣野,正常人都知入去一間餐廳唔expect你自帶出面野食
第二,人地已經講撚左case by case
你有正常消費完佢人情免你fee,
莫講話人地記唔記得係條友自己講上次冇收,一定要次次比你

邊撚個將個責任放係人地把關失手先
搜身人釘人釘住你又話極端例子,唔釘住比你食到就係人地把關問題
而且係事主拉關係失敗就話間鋪冇寫明,你啲同胞周街屙屎咪又係呢個理由
反正大家各有說詞
一於打和
btw,從來都覺得切餅費係唔應該存在的,一個二個以外來食品去形容生日蛋糕,我自己覺得係唔恰當,生日喺普世價值上從來都係有個較高嘅位置,切餅費呢樣嘢佢係都要收我無得話佢唔合理,明買明賣,但佢嘅存在令個世界十分冰冷,因為講餐廳嘅支出,其實極其量係要捧個蛋糕出嚟同埋洗幾隻碟,果啲切埋點埋蠟燭再分餅嘅服務係後期為咗合理化呢個收費而衍生出來的,根本自己切同點蠟燭自己分埋係好平常,仲要好多餐廳連呢啲都無做就收人一百幾十蚊切餅費;然後而家食飯都已經限時了,所以都無阻佢哋做生意嘅問題~

有人生日嚟餐廳食個飯,小小人情味都無,真係好符合香港呢個地方

而家唔係講梗你帶碟炒麵入間餐廳食,用嚟同生日蛋糕比較根本唔係好恰當,反而你話開瓶費就有得商榷

接受切餅費同加一都係奴性重嘅表現,證明啲嘢習慣就得,港豬好易管理
講緊食完,食埋

咁都唔出聲
咪同你老母接客果陣,俾人中出埋先講要加錢一樣
仲講切餅費
我返大陸食野
直頭叫外賣入去食
餐廳都無理我啦
咁撚小氣就執七左佢啦
大把人係m 記做補習添
又唔見人趕?
老實講 唔俾帶外來食物係怕個客嗌少左嘢食啫
如果一樣食咁多野 切餅費呢啲多鳩餘
有生意已經好好 都唔明執著果一舊水做乜
間鋪肯定唔係岩曬架啦
虧佢仲曬時間打咁大篇野
食完食埋同責任係唔係鋪頭到有咩關係
你邏輯係你老母比人強姦完生左你隻大陸仔之後,一樣冇仇報

你話個客問定講明,事後間鋪反口就話
我地有啲愕然,一尼餐廳無任何一個地方大大隻字寫住要收切餅費,

除非間餐廳奶過好撚多次閪客
如果唔係點會無啦啦「大大隻字」寫
切餅費嘅存在根本就出於商業角度考量,既然係商業角度就要衡量佢會帶嚟更好還是跟差嘅生意效益。

喺呢件事上邊,不同嘅處理方法會直接影響生意效益嘅大小。

如果本身餐廳係冇蛋糕,冇甜品供應,而且食蛋糕嘅人又冇佔用咗更多嘅餐廳資源,譬如洗多隻碟洗多支叉嘅話。提供一個開心慶祝生日嘅環境比顧客,顧客消費更多的意欲亦會提升,甚至介紹身邊嘅人去光顧。

當然你可以話食咗個蛋糕可能會食少左野,呢一點係十分實在亦不能否認。所以就要睇餐廳如何衡量中間嘅生意效益。

如果餐廳一開始就決定要收切餅費,咁由始至終都要貫徹執行,因為佢已經考慮過晒利弊而作出決定。但係餐廳冇清晰顯示或者清晰傳遞有關訊息比顧客而產生拗撬,在商言商角度,必定係消費者利益行先。

所以我會撐消費者。但如果消費者以奉旨,粗鄙的態度對待餐廳職員,令作別論。 因為做人冇公關就食得屎….
發覺師兄你都幾撚無賴
你生日大鳩曬咩 拎個蛋糕去人地餐廳食
如果餐後先食又要用放人地雪櫃個幾兩個鐘
又用人地隻碟 用人地餐具 洗又係人地鋪頭洗

今次個case
8條友連一百蚊都唔肯比 咁鬼肉酸
切餅費係個名改得衰啫
下次拎個兩磅蛋糕去
八個人 一人叫杯嘢飲就走得
嘢都唔洗食
見佢張單除返人頭100都無 痴撚線
切蛋糕出公園啦
你睇返前因後果先啦野種

唔好執住一個point死纏爛打成個傻西咁
之前無品刀削麵有個論述係
冇俾最低消費所以係學生閪先
跟住好多人都屌鳩佢如果有最低消費點解店鋪當時唔即刻出聲行駛權利?
咁學生係咪要醒水要問有冇最低消費先?

我知道個context唔同
但商業活動的確唔係「約定俗成」大哂,頂多道德上屌客
食撚完你先出黎講 你話一萬蚊切餅費都得啦
要收唔係問題 但人地食完先講就唔合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞