今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
所以我開頭話你講無寫到咁拎個麥當勞入去食都得係無稽點解啦
咁你知點解我話「蛋糕」係另一樣嘢啦
點解餐廳會允許食客食蛋糕,但係從來唔會有人話拎麥當勞入去食,甚至乎無餐廳會列對其他非蛋糕外來食物嘅收費

但係你講到食客食蛋糕嗰時,你就真係混淆視聽
話點解會唔問人就食外來食物,想用外來食物嚟講客人嘅不合理
事實係無論食客同食肆,都好理解蛋糕係同其他外來食物唔一樣
如果你覺得蛋糕同麥當勞係一樣,咁「切餅費」係針對緊咩食物?
點解會話無寫到收切餅費,就舉個例話咁拎個麥當勞去食都得
現實度我真係諗唔到例子,係有人會將蛋糕同麥當勞、燒味飯混為一談

至於你個好simple嘅問題
呢件事,個客之前食過(姑勿論有冇收錢),今次間餐廳亦都無唔俾客人食(只係要求收100),咁事前無問都好正常
如果間餐廳係唔俾人食任何外來食物,有人偷雞食之後老細上網好似你講嘅麥當勞例子咁數佢我覺得ok喎
但係而家係佢俾人食而又無標明收費但係喺人食完話要收錢又唔同喎
細個最興去neway慶祝,邊會有人次次走去問人帶唔帶得蛋糕,收唔收切餅費
原來又係黃手足
咁其實個客先係合法,點解要畀間鋪公審?
睇返轉頭
間鋪係驚比個客公審 所以先出post公審個客
事實係無論食客同食肆,都好理解蛋糕係同其他外來食物唔一樣

我諗你邏輯上有啲混淆

餐廳將蛋糕同其他外來食物以唔同方法處理,並不代表餐廳冇將蛋糕視為外來食物

其他食物餐廳直接會寫到明唔允許食
蛋糕雖然可以但係都會收錢

的確,餐廳將蛋糕同埋其他外來食物分開咗,但只係所有外來食物都不能喺餐廳進食,除咗蛋糕有特別嘅慶祝原因所以某啲餐廳願意俾你付費喺入面食

餐廳分開蛋糕(其中一種外來食物)同其他種類外來食物嘅處理方法=/=蛋糕就唔係外來食物/應該預設餐廳俾你喺入面食

個客之前食過(姑勿論有冇收錢),今次間餐廳亦都無唔俾客人食(只係要求收100),咁事前無問都好正常

你呢個回覆嘅邏輯都有啲奇怪,你嘅邏輯係:
個客之前食過--》今次餐廳冇唔俾客人食--〉事前冇問好正常

但係「今次餐廳冇唔俾客人食」,呢一個判斷,你當時冇問又點知?

你嘅意思係咪「個客之前食過--》事前冇問好正常」?
合法又點?

獨醒撚照話你無禮貌,大陸人都不如,鋪頭濫收費用又點?
1.
我有邊句係講緊餐應會將個蛋糕當做係佢地間舖嘅食品?
我一路都係講個認知唔一樣,即係你講嘅處理方法
你對認知呢兩隻字係咪無認知

2.
其實中間嗰句只係補充前面,因為你地淨係捉住拎嘢去食要問呢個point
又會講咩上次得又唔代表今次得;呢樣得又唔代表嗰樣得
其實你本身嗰條好simple嘅問題係話帶外來食物駛唔駛問
喺呢件事,係扭唔到去話個客無問到係錯,問題係需唔需要俾100切餅費(食肆老闆嘅取態同食客個著眼點都係個切餅費,而唔係話竟然喺間泰國餐廳食蛋糕?)
其實件事係可以咁發展:
嗰8個客無問餐廳拎咗個蛋糕去>(唔知落咗order未,各執一詞)食蛋糕>餐廳侍應嚟講要收切餅費100蚊>嗰8個客話無問題
你覺得個老闆仲會唔會開po講人?
但係你執著嗰個位(唔問就拎蛋糕去)都係發生咗架

同埋唔好話咩唔好假設啦,你咁唔鍾意假設,又要問未來嘅事,好難搞喎
就算你入門口嗰一刻問,餐廳話ok,係咪就等於你放入口嗰下佢都仲同意俾你食呀,點解你覺得問咗就可以假設人地到你食嗰陣唔會喺你個口到了返出嚟呀?人地而家唔係憑空想像呀
一行8人為左唔俾100蚊切餅費發經理爛咋
之後發現店方網上圍爐成功
條氣唔順上水企圖反駁 但店方交代清楚來龍去脈無得屈
所以轉移重點講職員態度有幾閪
因為職員態度閪所以聲大反應大但無講粗口唔構成辱罵
最後加句你係黃店自己睇路

係咪可以咁理解
你有閪道理咩,你啲道理咪睇唔到就咪撚理囉
啱嘅,閪人自有閪道理,慢慢吠啦傻鳩
濫收費用最有道理

你隻狗閪都唔會明
濫收費用直頭犯法

係咪要將經理最後無收到錢
逃過一劫去理解
不如問邊間餐廳唔收切餅費啦問心
去茶樓/點心鋪收茶芥咪common sense
其他西餐日韓無茶芥但有可能有加一咪common sense
快餐店無呢啲收費,但唔建議攞外來嘢食咪common sense
仲以為自己做反駁隊好型?
唔寫又想收錢
係濫收費用

即係犯法喺你眼中係common sense?
睇嚟係你想spin走件事多啲
香港地餐飲業約定俗成就係唔好去人地餐廳食外來食物,如果自備酒水蛋糕就要同問清楚餐廳職員收費同安排
同係咪收錢settle到件事無關
嚴格來講係尊唔尊重人地餐廳嘅問題

一嚟唔問就食
人地職員駛唔駛同你清潔、掉蛋糕盒、換碟換叉
俾返一百蚊係跟返餐廳規矩去cover返呢啲extra service
但無問過餐廳就自把自為食外來食物本身就抵屌,呢樣咪面斥不雅囉
你老母接客駛唔駛講明屌西一定要戴套?
恩客除套中出你老母唔會問返人加錢?
弱智仔想拾人牙慧去反串都唔該你諗清楚自己噏乜鳩先得架

你老母做一樓一就唔犯法
但間鋪濫收費用就犯法囉雞兒子

不如縮返入老母個臭閪度啦你
問你濫收費用係唔係犯法呀雞兒子
成件事係唔尊重間餐廳
所以點解會講帶餅嚟切唔問人,食蛋糕食而唔係食晒主餐先食自來蛋糕,點解對經理講粗口
你份人唔識尊重就講咩都無用
剩係識講錢,諗住100蚊餐廳肯收就等於班人無問題
況且班人依家係連100蚊都唔俾
你咪兜落去囉,獨醒撚
我好似無唔尊重過你丫
你一嚟就話人獨醒撚仲教人要尊重
你講完自己笑唔笑?

你自己睇返餐廳見到個客食蛋糕之後佢講咩啦
佢係話要收返切餅費呀,唔係話佢無問就食蛋糕呀
你自己諗下佢係講錢定講尊重啦
仲有第一張cap圖全部都係圍繞緊切餅費,仲講有時會唔收,如果單純係指責個客唔問就拎蛋糕入嚟駛鬼講呢d咩,咁大段落講嘅嘢你仲話咩剩係識講錢,做生意唔講錢唔通講心咩
俾咗錢嘅話call埋開海關添呀,有曱甴老鼠就call食環
好on9,
建議下次試下去澳牛食蛋糕。
果隻畜牲無答過任何一個濫收費用犯法嘅問題

屌人獨醒撚反駁隊就當自己贏嘅白痴仔嚟
濫唔濫收費用幾時變左網上判官決定?
唔講以為有法官上緊連登
殺人放火都唔係網上判官決定啦傻閪
唔講以為陪審團上緊連登添呀

黃傻不如去幫襯啦,網上死撐有閪用咩。
太遠不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞