今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

585 回覆
34 Like 291 Dislike
係呢個post見識到原來好多連登仔都係中國人
好感動

要求廢除特區直接回歸祖國
大家共享中國人榮譽
人地無主動講要收切餅費 可能係當下無睇到有蛋糕
咁大個人入餐廳食蛋糕都會問下洗唔洗收切餅費
切餅費唔係幫你切餅費喎!
果餅有冇切先,有就比錢啦
試下拎外來食物入戲院或者去neway嗰d
我保證你唔會入到去
打咁多字嚟都蝕咗個Time cost啦
條友乞丐嚟
太長唔想睇
但人地出面收切餅費係幫你雪,等你食完再幫你執枱,換過哂碟等你靚靚仔仔影相
佢一入就坐低食,你只可以叫佢唔可以帶外來食物入餐廳,你要收錢除非你間舖大字貼住,一係人地入黎就已經要講
人地食到一半你先講,講經咩
我又未賤種到去帶野食去人地餐廳食
本身客未出嚟講佢地個version之前
大家都淨係得餐廳個版本個時,上面就話因為人哋已經食晒,係餐廳自己把關失敗
所以先會講幾時開始喺餐廳食外賣食物喺餐廳嘅問題
就算事後有另一個版本去證明餐廳錯,同呢個點都冇咩關係

如果當初兩邊係講好晒嘅話根本冇問題
但係事主俾人收$100嗰陣時又話之前嚟都唔洗,就多餘嘅
學個餐廳話齋,唔通出去食嘢唔睇餐牌又係話我上次俾幾多咋,又係餐廳問題?

最後個例子同問入間冇最低消費嘅餐廳齋坐有冇問題呢個咪就係上面好多人講個common sense嘅點
自己去一間餐廳食唔係嗰間餐廳嘅嘢,之後假設人哋唔收錢
結果同自己嘅假設唔一樣,邊有得怨
人講你又信?
想睇呢8條7頭咩樣 8個人變$100都咁 班人有幾撚cheap
打劫?似你無文化多啲
係咪第一日出街食飯
喺人地地方飲外來飲品食外來食物要收費好正常喎唔係餐廳賺咩真係個個開善堂咩
on9
香港99%餐廳都係唔俾帶外來食物
所以根本就係果班人唔啱
先到講講吓唔係以事論事轉移咗去態度問題就知係閪客
但點為知一樣 放題就話按人頭收
咁你唔拿拿聲打個飛機先,人地都無話唔俾丫,你兩野打撚完佢都吹你唔漲架喎
傻閪
公眾地方行為不檢犯法拎嚟比

快手縮返入老母個爛臭閪先啦你
人講你又唔信?
Cupcake size如果一人一個
都飽咗五分一
服務費夠冇服務啦
要告既話香港9成餐廳走唔甩
我淨係知條四眼waiter態度好撚差
所以d垃圾港人都係上大陸算啦
連飲品都可以帶入去飲
服務費有寫係menu, 切餅費無,商家已經違反咗商品說明條例啦
其實都唔係隱藏收費,香港正常一間餐廳係有服務費,切餅費,開瓶費,清潔費呢啲野,如果係放題果啲仲會有超時費,浪費食飯收費呢啲,有呢啲收費出現其實真係多得以前啲閪客唔少,唔係佢地玩爛咗,就唔會加咁多野
呢個真 係件事入面 蛋糕應該算係外來食物 同帶盒叉燒飯去食冇咩分別

食客點計都係錯 但都唔應該收切餅費 最多叫佢地停 或者叫佢地走
人地食左咁耐 又唱晒歌咁 都發現唔到 真係冇咩好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞