今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
切餅費開瓶費呢啲名係歐洲餐廳文化帶落嚟
帶外來嘢入嚟食 錢就一定收
但serve 埋你幫你切埋開埋咁就好來好去大家開心
講出嚟亦體面啲
唔會好似罰款咁硬梆梆

係要捉字蚤正名
叫返乜乜附加費操作上都係一樣
華唔華人都好基本上無乜餐廳想人帶外來食品入去食
一般嚟講點會係客人問
關乎食肆利益嘅間舖一定衝出嚟講先
例如限時個半鐘、齊人先入得、廚房last order,有時嗌嘢要加錢d侍應都會即刻講
成個蛋糕由門口拎入嚟,再拆帶開盒拎埋出嚟仲要有餐具食埋先講到有切餅費
正常見到有客拎住蛋糕盒就主動話幫手雪住先,答唔駛都應該醒水知咩事
唔講明之後收其實間舖咪一樣係搏大霧
今次呢單打和啦
擺明啦 一係就新香港人 一係就學生黎未知社會既規矩 基本野啦入餐廳食自己帶黎既野

屌你老母人地裝修好請埋職員比水比杯你幫你執埋食淨,你食完可以走架啦唔洗比錢 你食自己野之後,餐廳無煮野比你架,唔洗收你錢,唔好意思呀麻
不嬲食蛋糕都預左要切餅費啦
青山出黎?
擺明就有人唔知常識啦 所以咪話佢地係咪成班細路仔黎 少出街食野咪唔識
唔洗問架啦 隨便去每間餐廳任食任飲自己野,鍾意坐到幾點都得 開埋冷氣比你 鋪租我交得架啦,義務服侍人群,餐廳應該既,社會應該係咁呀係咪,仲要比你用粗口屌 我真係屌你老母 新香港人
小朋友
商業社會但凡要收錢嘅嘢都冇得約定俗成㗎
係嘅話咁DC狗唔找錢唔找零頭都約定俗成啦
你班友又嘈?
乜都約定俗成咁個咪錶存在仲有乜意義先?
呢啲情況揸正嚟做報起警上嚟拉得㖭呀你知唔知?

同樣道理
切餅費開瓶費呢啲你有寫明要收明碼實價嘅個客瀨皮唔俾你可以公審佢
告返佢轉頭話個客食霸王餐都仲得
我諗呢度正常人都唔會反對
但你冇寫嘅話口講口賠唔通你話一千蚊位咁又要俾呀?
咁不如餐牌都唔好整啦
講得通咩?
揸正嚟講呢啲叫勒索都仲得呀

利申:
遇過類似情況
即場打海關熱線佢哋話有可能犯商品說明條例
不過即場處理唔到
嗰次個fd就直接報警話有人勒索
警察嚟到拉咗個經理埋一邊傾
之後好快就唔今次唔收
好明顯係理虧
不過最後我哋大事化小冇再追究埋單走人算
自由含開始湧入香港時,啲強國人已經鬧點解香港食肆唔准食外來食品,點解香港超級市場唔准店內拆袋食咗再畀錢,我哋鄉下不嬲都得 etc etc
搞到而家香港啲食肆,好多都掛個牌寫住唔畀食外來食品
強國人就夠面皮厚,一行人等入星巴克霸枱捉棋,捉咗成日乜都冇叫過
佢哋有消費喎兄弟
冇寫明就應該主動問啦 叫時價野你都會問完價錢先落單 唔通食完又話唔知咁貴唔洗比 ?
而家情況係偷撚咗嘢俾人捉到
你仲未走架 點會冇嘢好講呀
下次帶啲yen 過去埋單
冇話一定要比港紙
因為係香港
好多餐廳無寫明淨坐唔叫野既收費
你得閒試下當m記咁坐成日
而家個個都返上去食嘢慶祝
成日話香港飲食業仆晒街
叫大家幫幫手留港消費
一舊水是撚但啦
做咩咁嬲打咁大篇文
同意

第一個重點係- 外來食物
第二個重點係- 上次冇收切餅費

1.) 第一點係問下餐廳對外來食物/酒水點收費,做人基本禮貌,除非你同人哋鋪頭好熟.
2.) 第二點餐廳收費唔一致/無寫明,都係抵打. 你貼係一二角都好,「先小人,後君子」點都有so.

兩點加埋就當然唔喺打和, 第一點係「人禽之別」,真係冇乜得拗.
感覺同服務費差唔多
Qr 落單+唔係服務員收
約定俗成(又或者常識)係外來食物可能要收錢喎 唔係話固定收費100蚊
dc9有明文寫明要按錶收費, 唔可以找少錢

之前咪有單9個cup cake獨立計9個切餅費, 事主咪影完相無食囉無食咪唔洗俾
單純講如果上個月黎食過唔收(當個客冇講大話)
咁都好自然認為其實唔洗收架喎
個講個咩冇寫唔比屙屎既比喻都冇可比性既
中國香港人係咁
重點係班客帶外來食物
咁不如食完蛋糕就走啦 免費添
合理推測上次都係未嗌野食就食完個cake
咁岩果時無人睇到咪無收
如果你當個老闆都無講大話
咁佢上次唔收係酌情

當然佢地實際發生過啲咩對話呢度係見唔到
約定俗成喺- 唔俾帶外來食物入餐廳進食
約定俗成喺- 外來嬰兒食品係可以俾嬰兒係餐廳進食
約定俗成喺- 蛋糕同酒係要問餐廳點處理

小朋友,你睇唔睇得出背後原因?

錢唔係最大問題
最大問題係有冇問過人地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞