今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
你好!八位食客之一
你都幾撚搞笑,把關失手就唔可以追究?我趁你唔喺屋企燒撚咗你屋企,你係咪唔可以追究?
佢話幫襯過兩次 之前都好態度 今次再入就唔好
咁照入都好正常啫 唔覺有咩問題 之前幫襯過㗎嘛
都係唔想跟車太貼
主動同佢講有切餅費又會屌話我地一定係度食咩 係咪睇唔起我地比唔起
真心 所以依家都少喺香港食嘢
喺大陸台灣韓國 多數都可以帶外來嘢入去食
係人地餐廳食出面既野,咁食到食物中毒。
咁你啲野食既問題定餐廳問題。

FOOD SAFETY 跟得足既話, 蛋糕都唔可以幫你放入雪櫃。
好笑, 講真話就係八位食客之一
咁你咪係老細?
咁好邏輯
望吓風向睇邊邊啦傻仔食客
咪就係, 換轉喺大陸, 唔收之餘仲成班後生女圍著你唱生日歌
你班傻閪成日用刑事同間鋪無寫要收錢去比較
到底係唔係弱鳩智
連登風向成日畀人笑炒車
出名柒,其實都係論點辯駁好d

無point到要搵風向去講你即係自取其辱
搵point呀?
西客去完西客之道投稿然後自己都柒到話要撤回
好似book咗位但係no show咁樣,唔犯法㗎,但係咪冇問題呢?

又例如你去間餐廳唔食嘢,淨係坐低傾偈趕你都唔走,坐足一日,佢吹你唔脹,我都唔敢講你犯法,但正常都會覺得有問題

好多嘢都係唔犯法,但係稍為有水平嘅人都唔會做,你支持咪即係話俾人知你嘅水平去到邊度囉

更何況你都未埋單,享受咗嘅服務梗係加返落張單度收費,有咩問題 唔通我趁侍應睇唔到,喺汽水櫃飲咗罐汽水,埋單嗰陣餐廳唔可以收我錢?
公道講
你都係無駁佢
而係搵緊其他環境因素去講

牧羊兄你放棄新蒲崗嘅事啦
免得重蹈樂文覆轍
問題係件事完咗,佢先去講收錢呀麻傻閪

法理情三個位都無。
間嘢無寫收錢收幾錢無法律依歸。
人哋食撚咗兩個字佢哋無人睇到,完全唔合邏輯。
佢講就講人情話有時會free,而事實又最後堅持要收,搞到尾屌完嗱。又賣慘打完單,收人錢又自稱嘔返$100出嚟。明明void咗張單,打返其他嘢食就平返cashier條數,講到好委屈要佢食$100
唔係面斥不雅咩?
香港支那化就係咁樣
你都好搞笑喎,都未埋單完咩咗分分鐘食到一半人哋已經知,你都未埋單,件事完咗?邊撚度完咗啊?睇過?
睇上面支持食客嘅comment就知道香港大陸化程度有幾嚴重以前我哋鄙視嘅行為佢哋已經覺得冇問題
有時見到其他國家話香港遊客預約咗no show,喺人哋餐廳酒店做啲失禮嘅嘢,已經覺得唔出奇
而家仲收切餅費已經係on 9,唔怪得D人北上食野係有原因
主動申報畀餐廳你帶外來食物係常識嚟
因為外來食物本身已經涉及衛生風險
同埋直接令客人order嘅食物減少
做餐廳嘅收你切餅費係合情合理

當然係會有餐廳唔收
但呢個應該係由客人主動去問餐廳相關收費
因為帶外來食物嘅客係會少過冇帶嘅客
下下叫侍應提住收切餅費開瓶費係幾咁on9

香港多閪伙計係事實
但閪客一樣都多囉
間鋪自己講人哋喺落單前已經食晒食完

你無睇晒前因後果不如唔好出嚟駁啦
其實餐廳都係有問題架啦

第一,支持佢個班成日話 common sense咁咁咁
拎晒d咩拎枝可樂人地唔知知,到埋單係咪唔洗比

枝可樂我肯定menu 會寫明銀碼,同common sense我係飲咗人野要比錢,又話用咗人服務(冷氣、食左嘢會叫少咗嘢..等)

咁而家人地一行人入嚟,人地有無叫野食?有喎,叫得少,你店家唔忿氣咋嘛
但轉頭一諗,大家common sense去食嘢 明知仲有個蛋糕係手,正常人點都就住叫啦,因為要留肚食蛋糕呀嘛,所以先後次序樓本唔關係,同埋你個切餅費有無寫明?

第二,人地話要兩次去無收,咁你餐牌寫咗,你唔收,人地咪當你nice,好餐廳。但人地去就都無收,你又無話咩本來要收,我地free你,兩次去都無提,人地當然當你無呢件事

咗當然好多人屌 你咁厚面皮架,去人地到食街外野,問都唔問?人地打開門做生意架…

大家有無聽過慣例 呢兩個字?咁我第三次去食你唔出聲?你間舖幾千尺?所以睇唔到?
同人地就係可能因為你可以唔洗比切餅費先嚟呢?

第三,個店主都矛盾啦,你話自己成日都爭nice,free切餅錢..咁點解今次咬咁死?因為你覺得人地食咗蛋糕先,消費少咗?咁如果係對係生意影響大,你之前做咩對其他客人多次free?

姐係咁呀,成件事如果講條例,店柒硬,因為你無寫明
但如果講common sense作為一個客人之常情,客都有錯

但我覺得店家係有心存怒氣咁屌班客打文,就唔係自己講到自己咁nice同合理架啦..

一人少句咪算
同意
所以其實係睇班客係咪真係已經食過兩次而又冇收
你條戇鳩係咪唔識睇「落單」同「埋單」呢兩個字有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞