[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

944 回覆
3 Like 2 Dislike
文青妹豬而家鐘意咩樣既機
緊係x100vi
即係好似zfc 果d復古feel既相機
情sir即刻出左條片講zve1
以前手揸富士果時都估唔到今日xe1會賣到2-3k一部
係..但最攪笑拎返a74同R5果時又會用mon多
zve1依部野對我嚟講根本係逆天
客budegt少左,用pocket 3+zve1拍
結果同fx3+dji gimbal拍出嚟個質感差唔多
仲因為夠輕夠細可以拍既範疇仲大左

由其sony停左rx1果條line之後出A7c
揸住A74同R5又唔覺得少個軍艦差好多
但zve1同a74 iso同拍片spec就差好多
得電子快門,去旅行室內用返iPhone,low res同ZVE1一樣都係12萬,夠做。
睇返紀錄4年前放部XE2出去都係千四蚊
Zve1 + 16-35 pz 係我b cam 可以無腦隊比其他人拍, 抵屌
我35就反而用GM,原廠嗰枝買唔落手
利申係 RX1R M2 用家, 帶去旅行真係一流, 係舊電好似倒水咁!
若M3 真係出一定必買, 咁可以打消買’Panasonic Q3’ 做旅行機念頭
其實Sony 都可以諗吓將阿爺年代嘅Minolta 相機復刻外皮, 應該都可以好爆!
除咗D菲林味,質素點都好過x100 掛
係睇Sony 肯唔肯做
我FF,係一部無A1咁勁嘅stacked cmos33mp可以keep
又唔會頂死A9嗰邊,因為速度型已經上咗去global shutter
同a7iv差唔多嘅配置,又頂唔死Rv嗰邊嘅高像素

不過一句到尾都係自己純ff
2部吖嘛,啱數啦
source寫一部alpha一部fx
Minolta唔通X700 個樣?

定A7 CLE
仲以為今年有機A7V
咁可能等2025 Q3 都未定
想問你支sigma 日馬係咪要集運?🙇🏻‍♂️
大棍巴住日本架
唔該
原廠 個枝 唔係大推咩? FE 35mm f1.8
定係FE 35mm 1.4ZA?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞