[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
個人建議:
對焦用AF-C+Expanded Spot,可以俾你先鎖對焦點再移動相機去構圖
ISO Auto 100-6400,高ISO返去用AI denoise去執
過去兩日東京好好天
噚日試左用PD Capture掛部 A7M4+50.4GM 喺心口,喺馬路踩左十幾公里單車
其實都好穩,不過無乜實際作用,燈位停得嗰一陣好難影得好

都係去到皇居先影得好少少

今朝去左打雀,東京五月都少返好多雀,但多左好多蜜蜂
太晏去到(九點),影左一陣啲雀就瞓哂

*A7M4 + Sigma 150600 DGDN Sport
唔計原產地, 手動/自動都得, 有冇邊支m mount 大光圈過35gm, 而全開光圈可用唔會起霧 用耐左支35gm想搵支再大光圈d既玩
老蛙有支0.95
好似幾抵屌, 想插個自動環黎玩 (本身已有自動環)
第二張啲倒影幾正

哩個位特別在佢有啲生長緊,紅紅地嘅植物喺水。配合返陽光,令到建築物嘅倒影冇咁清晰。
個倒影變到有少少似由一塊光滑,但唔乾淨嘅地板反出來咁
仲有無其他?
因為去旅行影風景同人
同埋有無邊塊相機布好介紹
聽日諗住去星際買A6700 + Tamron 18-300mm
SD卡諗住Kingston Canvas React Plus 128GB x2
新手本身無機無鏡,諗住過兩個月去非洲影動物影景
想問下買機/仲有無其他野要注意
非洲影動物300mm(apsc 等效450mm)應該唔夠,睇親啲youtuber 去非洲都600mm以上。a6700 像素又唔多夠crop相
你可以係YouTube搵啲settings/ setup guide之類嘅片,
跟住去set,咁樣會快啲熟習個menu同部機,
同埋旅行前多啲拎出去試玩,
試吓啲settings啱唔啱用
諗住叫做影到下唔洗一買就洗咁多錢
感覺去非洲影動物裝備門檻其實幾高下
特別佢地郁時可能仲要連拍夠快
所以諗住夠用唔太差就得
可能接觸完有興趣先再慢慢升級
想問如果短時間內唔會再買嘢住,a6400+sigma 18-50mm f2.8定係a7iii+kit lens好
我主要係旅遊拍下風景同人像
同埋唔好講加多少少我銀包空曬了
2揀1就A73kit。遲啲升級放出去應該較值錢
至少都A7C或者A7R3啦
舊Kit都好垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞