[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

695 回覆
3 Like 2 Dislike
補充返,我話唔會自己頂自己意思係我唔覺A1 2會有全域快門
其實Global shutter唔係必要,佢用返同一粒sensor,加返AI同upgrade返反Mon,我諗好多人已經收貨。
Confirmed: Two new Sony Full Frame E-mount cameras coming in Q3, but no Sony A1II this year!

https://www.sonyalpharumors.com/confirmed-two-new-sony-full-frame-e-mount-cameras-coming-soon-but-no-sony-a1ii-this-year/#disqus_thread

A7M5?
A7S3?
A8?
打雀黎講高d fps 係有著數,但像素太低冇咩crop 空間真係有d 難搞。至於對焦雀黎講我覺得A1 已經叫咬得幾實下

加返AI 同反mon 係正但要貴多10k up 同埋唔知要等幾耐先出,我覺得要用就無謂等照出機先,始終影雀畫面miss 左就係miss 左未必再遇得返
我隻都係差不多2年
當然冇必要等,A1已經夠好,
我係指Sony要upgrade A1其實有好多細位補返已經係,冇須要有乜技術上嘅突破,主要係睇Sony有幾想做

當然另一邊箱係Nikon/Canon有低價代替品,如果A1繼續賣咁貴亦好難競爭
所以A1/A7R5中間出部機,有stacked sensor,3x-4x MP,下年upgrade埋sensor先出A1MK2都好合理。
索尼大(刀)法準
A7v 啦

部A7iv比 a7cii恰到上心口
之前睇reddit有條友分析過佢好大機會會用返同一粒sensor 好似r4同r5咁
但係a7v要出咩spec. 太勁又頂死其他型號
加個四軸反mon 同AI 貴起碼10k
a74都係2021年底出似係會出a75
邊到買到
佢新出實貼返5999usd個價啦
伍蛇好似話收到風係部唔換得鏡FF
咁癲?
A75 + RX1R3
a7siii 2020幾時到佢
除非罪大諗住cut咗條line
依部係我心目中係極度被低估既一部Sony機
果時一出就買$16999留到而家
而家1萬3中,二手12000真係抵屌到爆

12MP生活上好夠做,9影raw無hdd壓力
拍片spec仲要係s3級別,仲外加套lut
影相又有新creative look(s3無)
iso好過R5太多,AI denoise都唔洗

依部夾T20-40 2.8,800g左右
基本上旅行一機一鏡攪能掂
夾支35za/samyang 35 2.8又變左部隨身FF

係差個evf
最on9係a1個mon係a73級別...
我無心究過,但a74睇落仲好過佢
條Link似係cut左,變FX同ZV啦
RX1果條Line?
如果係就正

近年啲一體機炒到仆街
sony係出就快啦
Sony機d樣文青妹豬唔like
要搵d KOL係抖音小紅書吹this camera will change my life
平時用開r5都用evf,轉部zv上手成撚日隊隻眼埋部機到
F4 600mm 超遠攝 佢用到最新ai同對焦快啲真係幾吸引嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞