[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
用緊28-200 加支35/f2
嚟緊想買啲恒定大光圈鏡,budget有限,心水有兩個方向
1. 24-70gm2 + vitrox 20 2.8
2. 20 1.8 G + 50 1.4gm
兩支gm 除咗光圈之外, 畫質大唔大分別?
唔知支24-70gm2 既畫質做到支定焦gm 既幾多成功力
ZVE10影相你要諗下個焦距係咪真係咁好用
成日去星際都見到二樓(定3樓,總之係fever 下面那層)有間大乜代都排長龍,間野係咪好抵/信譽好。 次次都人多到未入到去睇野
9成9又係小紅書吹奏啦
當佢真係平啲,最多咪平少少
為嗰一百幾十排長龍真係咪攪
你有35 f/2 ,買 20 50的話,分別應該唔大。

不如向85mm / 135mm 入手。
咁應該冇一支滿足到全部嘢
a7rv crop到105都唔夠
又要大光圈都可以考慮35150嘅
但可能要預wide段用電話補
本身有28200, 宜家掙札緊買T35150定50.4gm, 其實50.4個質素同35150會唔會差好遠?
用定焦 1.4 GM呢3樣同35150比
其實天祥同肥花有無得講價
會買埋 70-200 所以85 同135都應該唔會考慮
135定焦f1.8,70-200先得2.8,爭成級以上,不如你問問自己點解揀24-70gm2而唔揀爭一級但wide啲嘅20-70 f4?
新手入手咗A7Cii 加kit鏡
點影都好似唔靚咁
請問有冇咩練習可以提升技巧

因大多數都係放工先去影
kit鏡最大光圈係f4,有時為左張相光啲就調慢快門,不過好多時都手震,或者目標物體移動而唔清晰

需唔需要去買個大光圈鏡頭?

感謝
想請教下如果依家先買Sony FE 85 F1.8, 會唔會好不智
可以試下推iso,搞番快d快門。之後用ai de noise。但有支大光圈,入夜點都好用d。
想提升不外乎影多d同睇下其他人點構圖。

懶人包:直接換富士/lecia 加支大光圈直出無煩惱
唔會 性價比都幾高 要放返出去又唔算太難
想問問用ai de noise
電腦需求大唔大?
時間問題部機慢咪batch denoise擺過夜
新手首先要練點影一張唔鬆郁朦,曝光又正常既相先

你夜晚先得閒影就要拎支腳,楝係度影個大景
光圈先決一級一級試哂光圈睇下效果
快門先決又試一次

跟住搵個主體試景深,紅綠燈又好,路牌又好
同上面一樣光圈快門全部試多次

構圖就可以睇下d井字構圖
睇多d人地點影,甚至模仿佢個地點構圖影一張
正常應該拍S都夠啦 拍SI部電腦又要勁啲
lightroom個ai denoise 點解要咁耐既
你電腦係咩咩spec? 我部macbook太舊直頭話唔support
如果用落APSC, Sigma 56mm F1.4 DC DN 同 Sony 55 F1.8, 大家會點揀, 或者有無用家心得

暫時唔考慮上上FF, 手上已經有枝 Zeiss Sonnar T* E 24mm F1.8 ZA, 想加多枝鏡影下幫小朋友影下相

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞