[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
DxO快過Adobe,我用Photolab 7,用RTX 3070 load DeepPrimeXD都係9秒一張。
新版PureRaw 4嘅DeepPrimeXD2靚過Adobe AI denoise,亦export得快左。
CPU唔大,不過GPU最好3060以上。等得就再慢些少都ok。Mac就Apple silicon M1已經夠,有NPU加速,GPU通常冇咁重要。

System RAM本身好似都冇話要幾多,一般16GB都應該夠哂。
其實好睇地方,城市好多位我覺得2.8都夠光。唔夠光你1.4都要推ISO。set auto ISO 6400 max,然後返去做AI denoise會實際少少。

F/1.4唔會攞來影景,前後景好難同時對到。如果你係想夜晚影人就適合。
唔駛
只係我認為呢個焦段非常唔好用
下面兩張都係35gm,開盡1.4影

多啲街燈招牌,iso 125就攪掂

少啲光源黑啲嘅話,都係iso 1000,唔太高
呢兩張落左filter?
點解你地咁驚推iso?我zve1拍片郁啲都12800
枝35gm我長期上住塊kenko blackmist no.05
我唔驚呀,部a7r5 auto iso上限都set咗做8000定10000

不過話俾個巴打知1.4影城市夜景大概幾多iso之嘛
有時懶得拆ND都推12800
冇 真係剩影景 不過ching點醒左我 唔該晒
Zve1粒cmos係感光特別強
邊有得同其他比
原來都夠光 有冇用腳架
影日本街頭好有昭和feel
冇啦
就算2.8 都夠影
同時都像素低,不過我唔數毛
買啦,可以試下玩呢三枝
35F1.8 , 55F1.8 , 85F1.8

二手價都幾高,玩完放番出去都唔係蝕好多
Sony cmos+FF
用a74好多相都唔洗太理啲noise
如果部機setting唔係錯晒(新手果啲…快門勁快但iso過萬)
正常唔200%聞相都唔會醒起啲noise既問題
同埋夜景相無晒noise就無左質感

如果真係夜景又打唔到燈爆noise我先會試ai denoise
平時就同一個場景類似既setting就copy and paste

再講未出ai denoise之前
係fb ig睇相或者youtube教人執相既
都係屎忽痕教人LR加顆粒扮菲林質感
出左denoise先有少少人玩返啲相滑啲
所以我唔覺得近年既人會睇noise睇得咁重
睇咗好多有關iso嘅概念
覺得冇clipping情況下較iso好似冇乜用
反正而加啲機好快就iso invariant
長開2nd native iso都冇所謂

post推返其實noise冇分別
個數真係純粹話你知啲光有幾唔夠
影相同拍片iso唔同計法
拍片如果拍log拍hlg又唔同
所以好難用zve1拍片推iso套落其他機影相iso度比較

但普遍人越嚟越驚推iso依點就中晒Point
因為初接觸影相時
會有人講iso愈低愈好
咁好自然就記住左
事實上ISO最影響嘅係dynamic range,盡可能用低ISO影其實冇錯。可以去Photon-to-photo睇下你部機個DR versus ISO了解下。Sony A7M4 由ISO 100,12 個stop跌起,去到ISO6400得返6左右。

DR喺日落同夜景,明暗之間嘅transition比較長嘅情況下分別會明顯啲。例如你落腳用低ISO影夜景出來個質感,對比起高ISO然後denoise出來會好好多。
我用pureraw 可能係我錯覺 或者因為我習慣問題 sony啲cropped size raw dxo唔support所以我會掉過去lr denoise. XD2 好似仲未support fuji raw 近排去旅行帶左fuji機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞