[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
24105打手

我覺得配落a7r5個畫質仲係完全可接受,
係影wide時啲邊位會soft,
不過我自己唔太追求要sharp晒,
所以冇咩問題

主要不滿係佢抗flare能力較弱,
同埋啲flare有時會幾肉酸,
不過通常都係對正強光先會
富士就算唔炒CP值都唔高
係d鏡平過FF少少

3代d色影景還好,人既skintone惡攪
awb set b+ m+,再係lightroom攪都會有陣green tint除

你target a6400/6600就要有心理準備要做後期
同埋睇下zv-e10
請問有冇a9iii 嘅用家?
可唔可以分享下使用心得?
我唔洗特別話要勁sharp,我覺得最緊要係好用同影到就得
係怕依家無啦啦出二代
差唔多未試過miss focus, miss多數係自己柒
你想知啲咩
唔該曬師兄, 想問下佢一次過120張連拍之後, 每一group嘅相係咪可以單獨選返你想要嗰幾張, 會唔會好困難選擇呢?
旅行帶28200, 夠方便
之前去東京,淨係帶28-200 真係幾開心
佢有得set啲burst係group埋(同其他sony機一樣?) 可以全部一次過刪 可以單張within個group刪 剩係揀一個group入面唔刪果幾張就唔知得唔得
冇記錯嘅話我so far連拍係set 10, 20, 30, 60 暫時好少用多過30 120個buffer剩係hold到1秒多d 我仲要開preburst 0.5秒
感謝解答!
最後想請問preburst 最少係半秒?
搵枝2手囉

不過睇返你話係入唔到袋所以想換
其實物色個新袋好似簡單啲
唔換袋啦,有時行山放下狗咁大個袋係好唔方便
加埋我本身有70200GMii,28200會重疊曬
應該唔只 最多係1秒 最少唔記得
師兄如果方便麻煩返到屋企可唔可以幫我睇下最少係幾多呢?🙏🏻
係,不過好耐了,岩岩出白色即買,點知之後keep 住有白色
28200+1635
我覺得10L係普通用途單肩包最終選擇
輕,唔係攞好多野嗰陣又可以按扁佢
攞多啲野仲係用背包啦
我去左旅行 要下星期先掂到部a9iii
你可以睇網上個manual
https://helpguide.sony.net/ilc/2380/v1/en/print.pdf#page265
感激感激

上網搵到資料, 唔該曬師兄
ZV-E10 ColorScience再好啲?
因為白色機又唔太貴唔樣衰好似好少..
ZVE10都仲係3代機
不過有傳好快出ZVE20
24105焦段幾好, 但得F4 唔係好夠用
佢個內膽係咪可以拆嫁?我裝相機先入內膽,平時出街唔入內膽得唔得嫁?
想睇下實物 但香港唔知邊到有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞