[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

同CII 同C 相差3年, 睇黎而家買都唔太遲
買得咁貴好心整個防塵套啦
應該唔會住 咁好買駛鬼出咩 同埋覺得罪大會被壓力龍仔唔好出住搶佢生意
大約3年一代
就係見佢太重先諗住搵D M鏡轉自動
好奇有冇人用過noct
不過其實都有d想試下福仔最新支1.2,
兩支我都係驚色散多過起霧/唔sharp
見到有消息講出a7v先再煩你呢個問題都未遲
有 ,但我唔會曬錢插落sony, 正正經經用返m機啦
出咗大半年就驚出下一代
由A72用到A73 A74,A73只係由好唔掂變唔掂
A74代有creative look先叫ok

介意ColorScience想直出就睇下富士
C2其實都算新出,而且亦比起佢基於嘅A74有顯著進步,係入得過嘅。
evf 開胃d 佢應該會更大賣
a74唔使賣
聽過M Mount 35mm落Sony body會出事,因為Leica嘅sensor stack thickness薄啲?
例如Voigtlander 35mm APO M落Sony body,邊緣成像可能會抄哂:
https://phillipreeve.net/blog/review-voigtlander-vm-35mm-2-0-apo-lanthar/#infinity_42mp_Sony_A7rII

以上佢用A7R2試,唔知新機有冇分別。50mm嗰支就冇哩個煩惱。
兩部機定位都唔同邊有得咁比
影人像多, 唔太介意邊緣出事, 我都會拎菲林鏡落自動環插a7r5 玩
佢正路應該都要做個小更新
有無人有24105,覺得好唔好用?
依家諗緊放左枝2470GMii換佢好無,70好似硬係差少少咁,但係Tamron28200長左少少放唔到入平時個輕便袋
用天工環? LM EA9 ?
你地係官網買?
係, d菲林鏡轉用m mount adaptor
本身睇緊富士 但依家啲炒價貴到夠買ff就覺得搵笨
月尾去瑞士, 想問一問帶28-200 加 16-35 定係 24-70 加油16-35 好
如果你有心玩APSC,富士係最多鏡選擇,但現價機身真係唔抵買
顏色計...我暫時用過Pan/Om/N/C/S/F,係pentax ricoh sigma未玩過

om同pan顏色係被低估,我覺得佢做得好過S/N/C,想玩43可以考慮
N同S顏色其實好似,都係偏向中性,好聽啲講係忠實,S最衰AWB唔準所以成日偏色,所以常見新手話Sony d色唔靚
C就無乜好講,skin係最易攪同自然d,其他我覺得都係味精相
F d film simulation,係夠光情況下係幾靚,但如果暗既環境佢就會變到好怪色,所以如果唔想執相又日光相多既買富士係慳返唔少功夫

但講真而家咩牌相機影完jpg,手機執一執都已經好討好
無必要食咁貴炒價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞