[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
主要想影人像, 焦距應該ok吧。
最緊要你自己習慣用咩焦段 24 40 85我都會用黎影人 好視乎影當日既環境 天氣
佢哋主力小紅書,有貨就搵曬啲代購來同埋會喺小紅書出post. 依家基本上無預訂都入唔到去
Sigma 56.4,又輕又細又sharp又平啲
本身35f1.8 掛機用。但覺得岩掃街多
暫時唔太鍾意ai denoise
M3 max打爆都load好耐
某啲場境出嚟個效果似ai 填充咁
膠膠地

本身做noise reduction對我嚟講好夠用

等個ai再醒水啲先會諗
本身有24我建議你入55za
依支鏡日後升ff用又得
重量無記錯兩支差唔多

以前55za仲係$4000-4500…
或者你有sigma 16/30mm就可能叫你入sigma

但而家55za二手有保都係3k頭2k尾
而且對焦我信55za多啲

咁不如55
noise reduction你係咪張張都人手手動去拉
舊機用緊3060
係咪都唔掂?
入左坑無耐,依家用緊a7c2同tamron28-200,影相無乜特定題材,28-200全部焦段都有用過下咁,無影人既需求
最近覺得28-200有啲唔夠sharp,同埋有時影模型/figure覺得對焦距離有啲太長
依家望緊啲定焦鏡,預算唔多既前提下,對頭po個支zeiss 55mm 同 voigtlander 65mm有啲興趣
有冇用家可以分享下呢兩支鏡既感想, voigtlander個mf又會唔會好難操作
師兄, 我都有影玩具。
但如果預算唔多, 我覺得35都夠用...

有錯請其他師兄指點
我係業餘
如果唔係hang哂機都可以既
M1 Pro MacBook Pro, 大約30-40秒一張
可以考慮下sigma枝105 macro,
個價應該同枝voigtlander 65差不多,放大率又高啲,
上面有大棍巴ching post啲花花圖可以睇下

但其實想入福仔65嗰枝我覺得都OK,
影figure估計未必用到好高放大率,
以前自己用枝Zeiss 50/2 macro影啲細件嘢都覺幾夠用,
而且figure唔識郁,手動慢慢對都冇問題
絕對接受到
lightroomqueen cop過嚟 62mp
你意思係佢支kit鏡18-50? 要乘返大1.5倍?
想問下如果照夜景
好似旺角咁樣 夠光既情況下
1.4光圈 大概要開到幾多iso

因為黎緊去東京玩
筆直淨係夠35 1.4gm / 2070g / 2450 g
但2450g 有人話畫質仲差過2070
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞