[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

669 回覆
3 Like 2 Dislike
SP就盡量唔好po啦
已經好過而家d手機d濕鳩相機算法多多聲先

用緊無投訴
全新
85.8用緊無投訴
但85gm一定投訴 咁重
送俾我都冇興趣
想請教下各位
R5同A1喺動物追焦上分別大唔大?通常係70200GMii影狗
依家用緊R5,諗緊換唔換A1好,睇啲外國YouTuber講到R5 AI Focus可以以下犯上咁,但係studio又無得帶狗去試追焦
睇返哩到:
https://www.dpreview.com/forums/thread/4703165
似乎A1 stacked sensor process 得快啲,咬得實啲,但冇A7R5咁準確判斷到應該focus咩位,例如動物嘅眼部。就咁聽好難落定論,睇下有部ching 兩部都玩過有答案俾到你。

但追焦一回事,A1 30fps burst影狗跑去追嘢一定有優勢。
賣得唔好?
可唔可以講下點解負皮
我就係見有啲test係R5咬得實同準啲,不過都係test人,同埋有其他嘢好似樹干擾就會贏
但係如果係高速跑狗狗就真係無咩test,見youtube啲人打雀都推R5,但我現用家唔知點解唔覺得R5會打到雀,所以想嚟聽下
可唔可以今年出A1ii就解決曬
出年出R5個價會低好多
85.8呢個價比咁嘅性能我覺得好抵 同埋我影動態一定唔會諗e+支gm 黎緊出gm2就另一回事
用緊a9iii差唔多未miss過 我估a1差唔多
R5佢係準 但係佢追果個頻率其實唔係好高 even 10fps burst其實好多時會見到佢因為個追焦頻率唔夠密之後唔係完全中焦 特別係一啲個主體面向你沖過黎果啲shot
因為9iii都有AI chip
我覺得係有幫助嘅,不過屎忽痕想知A1會唔會再好啲,怕換左後悔
我明你講咩!!
成日追追下會去左身
仲要r機一zoom近少少唔中都勁柒 同埋快門又要再保守好多先唔blur
9iii都諗過,不過像素好低
有時狗狗啲相都係靠crop先好睇
來緊5月出嘅canon R5M2,好似做到4x MP stacked sensor。如果做Z8個價,我估Sony可能今年要出返部差唔多level嘅機。

未必係A1,但會唔會有A8?
以前用a7r3影狗仔狗衝埋嚟都冇咩問題,
下面連影7張,除咗快門唔夠快有motion blur,
個focus都算準,a7r5應該更加咬得實個subject掛

而家換咗a7r5,但其中一隻狗狗走咗,冇乜心機再影呢啲相
係 貓再難啲 佢地會突然跳果啲唔靠crop好難
好爭扎,好想換機
但A1出左三年,A93我又用唔盡兼打爆我卡
因為我養比高,跑得好快
同埋出到草原就好難追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞