[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
唔得㗎,樂聲唔得㗎拉leica天下無敵㗎
原廠就係比有錢人用
好似話tough㩒撞啲唔知真唔真
唔建議家電量販店買sd卡
貴日馬好多
井底蛙真係好無知

除咗SD卡有邊一隻卡係唔撞得㗎?
人哋講「㩒撞」,唔係講唔撞得
係咪有閱讀障礙
唔好貪平呀,甩晒嗰啲寫入速度同讀出速度有分別㗎

隨時爭一半

同埋而家大陸廠鬼佬都唔係好多人用呢隻
你其實影咩多 冇連拍or拍片需要又真係唔洗上cfexpress a嘅
如果要嘅話前者睇minimun sustained write speed用黎clear buffer 有啲spec會有寫有啲無同埋最好上網check一check有冇人test過 因為有啲cheap雞牌亂尻咁印check返cfa個list都冇果張咭跟住仲要做唔到果個速度
後者睇vpg cert (暫時好似最高機內setting requirement都係vpg200 雖然個certification出到vpg400)或者係V60/90 for SD card

容量就就返你自己使用習慣同埋銀包

我見解係咁
我有係網度睇過話有啲咭寫左sustained write幾快 吉咭果時係做到 但之後越黎越少吉位果時keep唔到個速 所以見到原廠160GB呢張平左咁多就入返張先 見香港最平都要2000蚊但呢度買為返都係1400蚊
唔好買咁多A卡下一代Sony機未必會用

唔係吹水XQD已經試過玩到Nikon彈吓彈吓㗎啦
自己友打乜尻?
臭口d係咪可以突顯到越優感?
優越
個兩支2.8 G 都唔知係唔係龍仔代工
認真問
如果40 2.5 G 個支夜晚搭A7C2 影唔影到相?
可接受ISO 3200 左右
出面無人理佢,要入嚟sony區r水吹
影城市大街多光源應該冇問題
同問
諗緊輕啲既40 2.5
定係35 1.4
好認真咁問你喎,你都未答

如果你係買卡返嚟專係攞去實驗室嗰度係咁撞㗎呢我唔啱先囉
SAME
35 GM 唔係唔好 但真係好大枝
35 1.8 又好似影落同40 2.5 G差唔多咁
如果夜晚夠影既話可能就40 2.5G 算
你冇問我你連自己問緊邊個都唔知
搭單想問
如果a7cii 2070g
剩影 raw+jpg
唔連拍,唔拍片

uhs-i v30 既卡係咪已好足夠?
thanks
我問過

v30 已經夠
夠啦 係要拍片個D人先至要V90 姐

同埋就算你連拍 V30 都應該夠
因為A7C2 連拍唔係好多張
你唔好長期按實個制應該唔會唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞