[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

692 回覆
3 Like 2 Dislike
mola mola 我之前都有諗n記 但係啲body個樣真係差少少(講緊stacked sensor果啲選擇)同埋係重啲 不過講畫質應該佢地會好啲
如果你睇,A1人會唔會好過R5
其實雙修都冇話唔得
a7rv高res專攻景
影啲高速嘢就nikon 反正唔想賣GM鏡可以adapter用住先
其實原po咁問應該係唔想買HDD
呢個我唔會諗啦,因為我多數係影狗,景反而少,所以一部機夠
Z9其實出左年幾嗰陣,個AF-C係好虧,Tony都有片比較過C/N/S追雀,Z9當時係明顯落後。我見過幾個Reddit鬼佬頂唔順要轉Sony。

不過兩年過去Nikon進步好大,firmware up左幾個major revision,而家已經追貼好多。Super tele zoom出左良心180600,tele prime支600 F4有埋internal TC,簡直係買一送一。另外已經多左好多重要嘅副廠鏡,T2875G2, T35150都有哂Z-Mount,Voigtländer亦有Z Mount APO鏡。

俾我再揀過,好可能係Nikon
不過而家有8支E-Mount鏡,真係泥足深陷
同埋個差別重未至於要過檔
其實可以買22TB harddisk,咁就唔洗好多舊
巴打 請問harddisk有無邊隻推介?
同埋Sony換Sony,先可以對屋企隻老虎乸瞞天過海
我都部份係咁諗,tele就Nokon Z8/9
standard/wide就Sony A7CR,mount細同機身輕都係好處來。
最抵應該仲係toshiba
有冇巴絲用緊Peak design Cuff ?
係咪要拆咗個三角環先扣粒嘢好啲?
我覺得會好啲嘅 睇係咪好多時影隻狗head on 跑過黎果啲shot 如果唔係其實a7r5夠做 同時又有啲shot會a1難搞啲 例如正狗回頭望果啲shot a1應該會追左個狗petpet但a7r5會認到狗眼黎追
a1最kik係e+個時間點知佢會refresh而佢又冇最新ai af
我買極都係Toshiba,平靚正,但建議去Homenas post問下,其他Ching可能有更好推介。
另外我都係講下,22TB太貴唔建議,16TB會比較抵啲。

利申:我手頭上有16TB*5+8TB*8,當中8隻都係Toshiba。用左三四年24/7都相安無事。
用緊,我覺得唔拆都無影響。
一直都係將pd粒嘢套係3角環到,冇咩問題
同意 同埋早期手痕睇果邊compare個mount口講個散景果啲 人地n記啲波波好圓

咁唔拆了 驚拆咗個三角環會唔見咗
[ff]
考完車牌買nikon z92 + plena + 600f4
就爆機齊裝可以唔使再諗買乜鏡
[/ff]
其實我無追到咁極致
我要求好簡單,隻狗跑要影到,R5都中七成,不過就係諗緊A1會唔會中八九成,值得我升上去
哇 我屌
我機鏡都有哂跌爛保,驚西
咩係跌爛保
如果係8-9成我相信A1會做到 A1同A9iii sony有係個product page拎120af calculations per second黎打飛機
A9iii我so far除左自己操作柒令到佢miss未試過唔中
所以如果你覺得為左增加果1~2成機率都算係值嘅話其實係可以嘅 但巴打你真係要考慮清楚 頭先都有人講A1個mon一定唔係你A7R5咁方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞