[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我未買之前都睇好多review講單卡
乜啲卡真係好易出問題既咩
應該係視乎你部相機有咩用途。
如果工作為主, 就一定要雙卡。因為夠保險
但如果你普通影, 我覺得單卡都夠
業餘雙卡無咩用
最緊要係有個好嘅用卡習慣,張卡都襟用啲
每次影前做好formatting
刪相唔好用電腦刪
電腦拔卡前先eject
唔好用電腦刪 copy完
入機formatting?

長知識了
試過電腦刪完張咭corrupt左
點解唔好用電腦刪
用電腦刪完, 張卡都唔會多返容量
係咪因為格式根本唔同
係咩啲人話唔好喺相機度刪相既
邊個老點你?
其實上面practice分別應該唔大
唔好on9到著緊紅燈熄機掹線掹卡就得
電子嘢始終要睇手神

相機format主要避免電腦format揀錯格式
同埋相機format完初始會gen啲e.g. 設定file
之前聽朋友講,但係我冇理到
我習慣通常影完一次過copy晒落電腦先再揀,之
相機format再影,係街出面唔會揀相
通常都係入完相,喺返相機做format。
不過我多數執完相,confirm啲相嘅data ok先format,以防萬一
最好做法係咁 過晒落電腦再喺drive揀
上面唔好電腦刪意思係
唔好電腦直接刪sd card data
相機個database唔知你經電腦刪會track唔到

相機刪相問題都不大但定期都係要做format
唔係張卡上面碎片太多會影響讀寫速度
學到野
單卡我都接受到

咁2860 會唔會太廢
由NEX-5,NEX-7,RX100III,A7R2用過咁多部都係單卡卻從未出過事
其實都要睇返個firmware有冇bug
我試過用A7RV 去旅行拍咗啲片 喺相機睇片review
睇睇吓部相機自己死機
reboot過後就發現條片已經炒咗
好在用雙卡有多份backup

正常用單卡真係冇咩問題 以前用nex7 a7m2都好正常
我係指相機個firmware
冇事都唔好講出黎, 通常一講就出事
用罪大超過10年,我啲罪大電子運不嬲好強
good luck
莫講10年, 我由128MB pocket PC 年代已經用都唔敢講呢啲, 免得口臭
28-60神鏡
二手抵用
a7c2 新手想問有冇得過相機d相落電話?

試過用sony個creator app 話電話唔support 個10bits display 所以唔俾過??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞