[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
防潮箱淘寶邊隻好?
通常都唔會直打 方同圓頭冇分別 860III勁過v1
sorry 我係指v1 pro 兩款比邊款好啲
收藏家
Hello, 放Loxia 2/50
Profoto A2
V 1 偏青
860 偏M
屋企無乜位
有無唔係電子既箱?
有 有唔洗插電 放吸濕卡 就麻煩左少少啫
我都係冇位 不過都轉左25L電子防潮
買多幾支,就會明白都係買個電子好啲
米缸
機頂燈A乜撚嘢2
想問下A7R5個mon有直紋係咪正常
ps.唔係講緊頻閃
好密好細嘅直紋 要好認真先睇到
應該係正常,A7M4都係咁
暫時睇得R4.R5個mon係咁

光位白色時係特別明顯
我手頭上A74,zve1,用過既A73,A1都無咁既問題

不過唔洗整,sony幫我訂新mon換埋都一樣係咁
所以我照用算,反正部部係咁唔係得我果部問題就得

另外下次直接入嚟sony版問就得
出面好多弱智仔連機都未玩過就會9答你
話說都用咗Sony年半,我覺得自己都重係唔識執Sony嘅Raw檔
直情係呢個情況 全部都係就好😅
屌 個個都以為我講Flickering 🫠
由R2執raw到而家
Sony raw係咁多廠中最煩(深度玩過C/O/P/F既raw)
好似C咁,佢就係簡化左個raw file,執skin的確係易d(5d3-5d4年代,而家唔肯定)
但Sony raw換來既係自由度相對最大
我a74都冇事 就得a7r5有呢個情況,所以問下
攝台好多on9仔,入返同廠版問就岩
雖然依個版以前都有3隻on9 gm仔

R5依個問題開始我都睇唔慣,但由我知道部部都係咁,好快就skip左依啲直紋
花晒
thank you 咁我唔攞去整🤣
來來去去都係嗰幾件
執skin有啲漸變會偏色,但都真係好似你最尾總結咁
唯有再努力學識點樣去調好Sony 啲顏色
用Fuji raw成件事順好多
我冇用過其他廠,淨係用過呢兩個都覺得個調色方向差別都好大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞