[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
好似都要睇推幾多個stop
DxO班友一直搞唔掂X-trans sensor,新嘅DPXD2應該仲要啲時間先有support
我覺得佢地update都好密 有新lens出好快就有profile fuji果個都麻煩真係可能要啲時間 不過XD都夠用嘅
一個月一次,大廠新鏡通常都係一至兩個月內,反應算快。你買佢一隻software,俾你有兩年camera/lens profile update,計落其實都ok。

不過functionality 真係不及Adobe,而且Adobe真係幾平。
想問下各位大佬
鏡頭有分FF同APSC?
APSC機配FF鏡先需要x1.5倍?
APSC機配APSC鏡又需唔需要x1.5倍呢?
一樣要x 1.5
更正下先推iso應該唔影響clipping point
推iso原因真係淨係為咗減少少read noise可能影星會有用

X-T1 noise test係咁
ISO影響埋dynamic range,高ISO DR會低左好多。
影星通常fix ISO做read noise較低裏面最低ISO嗰option就算。

例如A7M4 dual gain,ISO400就係higher gain嘅起點,RN同高啲ISO嘅option相差不大,影星fix ISO做400然後tune返快門光圈就得。

影景就可能用返ISO100,攞個高少少嘅DR之後執相會有用。
冇理解錯推iso即係A/D conversion前放大signal
正路iso越高read noise表現越好
結果係用dr換低啲read noise 不過好marginal
一部部機,A7M4 ISO400打落,RN條curve幾flat下,ISO再上冇乜幫助。可能其他機會有唔同scaling。
睇表?
https://www.photonstophotos.net/Charts/RN_e.htm
但in practice唔係whole picture黎wo
依家d機都係isoless 用100影 後期推高3級 同前期用800影分別不大
想問下 如果想電腦開.hif 檔應該點做?
定轉番jpg先搞得掂
試完轉左jpg都唔得
Noise係invariant,但DR低左就係低左。
你張相低ISO做post可以local adjust EV,唔似部相機咁成張相咁托ISO。
想問下24F28G 呢類光學distortion 勁既鏡,有冇數據知道實際focal length (correct 左profile) 其實係幾多?
ADC前amp點都好過之後先amp
不過都講咗而家啲機分別唔大
焦距無論魚眼定零變形鏡頭都係按中間計
所以修唔修正都係24左右
玩野咩 zve1 有dual iso = a7s3 = fx3 影相同拍片點同
因為:

btw a7s3個high gain 係iso1600
但倒返轉你zve1 cropability應該好低
但一般correct 會corp 張相細左。 變相變形勁既鏡會呃左少少個取景。
Crop之外,仲有呼吸效應等,其實廠商俾嘅focal length唔會好exact。so far好少見人list過每支鏡exactly出幾多focal length。
唔該哂
多謝介紹
上youtube睇返都幾多人會用 40F2.5g比較
邊枝鏡會好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞