[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (132) ZV-E10II

698 回覆
3 Like 2 Dislike
咁我都係建議等A1M2,best of both worlds,AI+stack sensor+high res 。

佢出我都想upgrade,但老實A1M1都夠我玩
差價可能夠我買多支super tele zoom
如果真要upgrade,我會有新揀新換a9iii
ai focus+global shutter+高速連拍應該幾無敵
唔夠像素crop就用ai enhance張相
Jeng stacked sensor大平賣
this, 我初初都覺得個像數好似差咁啲 但gs又吸引 再唔就真係要等a1ii出
下代A7M5/A7R6唔該全部同我轉哂stacked
睇下人地Nikon幾生性,而家有埋Tamron 2875G2 z-Mount,真係開始難叫人新入坑揀Sony
再繼續玩平價俾西moon真係收皮
影雀2X MP真心唔夠,我用A7M4 33MP都唔夠crop
影狗大隻好多近好多,可是就ok
感覺罪大步緊10年前奸狼單反後塵
想問大家啲raw 係點收藏?
容量咁大
如果成日影,咪要買好多舊harddisk?
之前見過外國youtuber (tony northup)講部a9iii 用黎打雀, 搞唔掂 覺得會miss好多機會
一講mon又要提a1
頂級旗艦5皮嘢
得個只可向上tilt嘅LCD
nas
amazon prime photos無限
由佢出到a7r5個mon之後如果之後啲高階機唔係呢隻一定比人插撚死 入門級我諗最少都要fully articulate先收貨
56 TB RAIDZ3 NAS
家用NAS/Server/Homelab集中討論區(2)
https://lih.kg/yOeRxcX
A1ii今年唔會面世,但係又覺A7RV唔夠
零果凍效應就真係空氣切割機
a7r6應該起碼2年先出?
普遍youtube好似都係用a7rv同z8比 (可能因為價位近) 我自己就覺得z8 spec係再高階啲 係stacked sensor同唔係其實好難比
nas其實都係harddisk
a7r5邊方面唔夠? 係咪連拍唔夠多格
所以少少後悔
RV我係一出就買,個價其實唔一定jump sony,不過依家三枝GM走唔到
A1隻moon以前好多用吹奏影景好用

不過出早幾年又真係無計就咁出部A1a 都唔會有人收貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞