#1英國鐵路討論區

645 回覆
45 Like 1 Dislike
間嘢其實好難做本身買咗批2手D stock 嚟諗住代pacer 點知之後政府話唔比然後就係武肺搞到支線冇曬「新車」需求
搲客搲到去美國就知啦

最後得TfW一間肯買
仲有SWR

原來GWR肯食230
爭啲唔記得GWR批769勁唔生性

GWR唔止買咗批車仲買咗成套fast charge 技術
其實無話唔俾
只係 reliability 太差,架 230 每個版本都有問題
行兩野就會 train failed

DfT 依家成日係夾 GWR 想整到電池車去 meet 2035 carbon neutral 政策
隧道應該無野?
果時就係轉番佢做 nation rail gauge 嘅時係有浚深過 track bed
如果唔係你唔會行得到 LUL 啲 sub-surface stock(ie. D-stock)

言則你可以整啲兩卡 Aventra 去 serve Isle of Wight 嫁
IOW食柴食咗幾十年邊個會肯揼錢落去
Carbon neutral 好心收皮先未講鋰電池生產出嚟有幾唔環保自己國內電氣化又冇錢仲有Northern/TfW/Scotrail/XC/EMR,呢幾個都有排搞
鋰電池要揼果吓最毒

我自己鐘意 EV
但覺得買咗個電嘅 life expectance 無咁多嘅話,一要劏車就好過意唔去
HEx 唔係無用嘅咁

上面有巴打話早買飛真係好平,同埋你有紅白二事嘅,想趕入 London 駁車嘅,呢架車都好重要

我有次試過去 City Airport 嘅飛機 Cancelled,airline 買位我搭其他公司於是好晏去到 Heathrow,仲要過 East London 我驚無車,都係 HEx 算
其實而家批車係DEMU定BEMU
定係佢每一組車都唔同spec
就係電化無錢先要鼓勵電池車

同埋有啲例如 Dawlish Seawall 呀,The Forth Bridge 大家都知無得電化
有DE有BE有Hybrid
呢架野嘅問題係自己屋企後欄砌車
結果乜都唔柒得嘅
Class 323 啱啱落地時又係咁
未計批車都用咗30幾40年

Btw 原來769都收埋皮
769 又係行兩個圈之後就話收皮
Youtube 有片
行咗卅幾年突然之間僭建咗啲嘢上去冇問題就假啦
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞