#1英國鐵路討論區

645 回覆
45 Like 1 Dislike
再唔係退錢
要報罷工加埋engineering work既
應該多如雪花可以一個星期爆一次post

利申:黎緊買左張£19 advance
係London Zone 4去Dorset某車站
點知撞正southeastern, SWR, south west同時罷工
揸3個鐘車落去算
今日搭Northern Line同Central Line竟然上到網,有啲唔慣
2024年底前地鐵全綫有上網
(聲稱)
EL依家全線有4G未?
有排先𨂽
唔駛膽心
Testing 分分鐘又遲一兩年先出到街又可以續命玩落去
HS2 斬到得一半年,不如唔好起
咖哩佬斬到得london - Birmingham
英國 rolling stock 不嬲 T&C 係耐
尤其依家啲電腦車永遠唔落地都唔大把問題要執

但亦有個好處係唔似福地咁
行住先,果啲咩 stopping accuracy 呀遲啲再攪
eg. DLR新車 vs 屯馬線新路
冇咗BREL 呢啲機構自主研發,上mainline 試完車先finalise 架車嘅設計
rolling stock tender嘅 spec 由啲辦公室嘅staff憑空寫出嚟
就算車廠跟曬spec 嚟整,都唔代表用落係fit,e.g. 80X 個crack 同suspension,原因之一就係英鐵嘅路況係差過張tender 要求架車行到嘅路
講起 tender 就笑料

Mark Harper 就俾信啲造車廠話多多光顧,政府會(強姦啲 TOC)招標,點知依家個個就回信話 Sorry 無單就快執

下年鐵路 200 年就真係 disgrace 多過乜
呢張嘢真係唔明點解會係SHitachi 中明明都冇英國車嘅經驗俾返Alstom 或者Siemens 可能仲好啲
係,路況差

Network Rail 成本問題,一個 XR 顯示到 GWML 同 GEML 啲 infra 嘅體質差幾遠

香港最唔好學咗呢樣野,相比起 SBB 果啲,其實路況都係差
首先歐士堂出咗名垃圾車
得 Metro 得

西門子 ...
佢造到 Bi-mode 行到 140mph 嘅車咩?
Alstom 叫做有390,Siemens 叫個底其實唔差

而家堆80X行柴油其實都上唔到125比盡110
你買日本廠有個好處係佢由路面電車到新幹線都識整
日立高鐵同 Intercity 嘅 Portfolio 見得人嘅

你要英國電化率低咁特殊嘅環境
於是要求 bi-mode 又 140mph service max speed 呢
買日本廠啦

Alstom 真心怕你又整啲 Class 180 呀,458 呀 175 呀,叫 loco 嚟救車多過乜
日立A-Train 個base係特急車
當然marketing 可以呃得下人
HS2 stock 睇怕都係base ETR1000,依家嘅render 都係果隻樣
係喎唔記得咗 You’ll be going nowhere 呢個meme
點解英國都有紅色大字
參考你個日本post
我懶
用 Virgin Trains Ticketing 求唔駛煩又唔駛俾人劏就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞