#1英國鐵路討論區

645 回覆
45 Like 1 Dislike
岩岩去完London搭事頭婆線
心諗搞咩鬼由朝七到晚十一條線都咁多人

明明pre-covid之前搭Heathrow connect(西邊)、TfL Rail(東北邊)、Central Line同southeastern(東南邊),一過左peak架車就無咩人搭

就算我係Woolwich Arsenal搭southeastern入城就繼續off-peak座位任揀

話就話呢幾年London多左好多new development姐,都唔會多人到咁跨張掛… not to mention事頭婆線係密車過以前個堆線

心諗,事頭婆線d客邊度黎架
一條事頭婆線connect晒成個倫敦嘅經濟區+新發展區+reading喎

Heathrow入市區又會坐佢,東西兩邊新樓區+Reading又坐佢入城返工/玩,Canary Wharf啲人做完嘢可以坐入Soho 落pub

咁都冇客嘅話英國個太陽應該可以縮落宇宙邊緣
https://youtu.be/6S9W7OCoUsk?si=obNtU04AcKAwvpYB
好似之前有人講過Geoff Marshall
講過

講火車youtuber好難唔提佢

講真英國對鐵膠包容大好多
所以我先好奇未有事頭婆線之前班人係搭咩

就算以前Woolwich搭southeastern,架車碌到尾站New Cross都唔難搵到位坐
而家事頭婆線可以Woolwich上車都要企入城

(但事頭婆線真係好方便,聽當地朋友話而家Piccadilly d大喼幾乎絕哂跡)
一條線直接入到Oxford Street, Soho, Liverpool Street

仲要所有站有lift由月台上地面

我至唔會慳嗰6鎊搭Pic 聞死氣
Southeastern
咁佢好快可以穿梭到東西,又方便駁唔同地鐵

Bond Street 同 Tottenham Court Road 都係好 central 嘅 central london,自然會吸引咗部分地鐵客,尤其係以前要搭 Central Line / SSR 兩邊走嘅客嚟

佢係火車又九卡未算好彩,不過車中間永遠係最空
同埋對比 Woolwich Arsenal 你要搭 Southeastern 去 London Bridge / Charing Cross 呢啲

Elizabeth Line Woolwich 開車經新隧道過河入 Central London 快好多
Pic 過多年幾兩年就可以換車Bakerloo 繼續用舊車
佢做開tube膠多,但已經拍到無野好拍
之前有條女同佢一齊拍,但之後散咗
悲卡老線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞