#1英國鐵路討論區

775 回覆
53 Like 2 Dislike
咪又係Stadler,專整低地台車

Flirt係專登整低啲架車,啲bogie擺喺連接位,架車個車身就可以低啲啲,同月台同級,所以每卡車頭尾都係高啲,下次搭可以睇吓
其實間間廠都有整低地台車不過唔知係唔係TOC唔想整。要到stadler 先有
Jacob's bogie 拆麻煩ma
同埋唔知點解英國唔興Jacob bogie 明明MU 平時都唔會拆卡㗎啦
我稔你有排等
ECDP 2030 年先裝到去 Stoke Tunnel 前
雖然我見依家 Peterborough 月台已經擺咗 Eurobalise
因為 axle load 會大咗
TOC 唔想咁樣俾路費法,Network Rail 亦唔係好想你轆爛佢啲路
你可以估吓
唔記得咗英國啲爛路爛橋

呀唔好提,佢用番歐洲車果個做法

架車一日未坐低都會週身唔自在,幾年前我第一次搭,稔住去到 Liverpool Street 可以參觀吓成架車,從無稔過英國嘅火車要上落級嘅,差啲喺車道 PK 變 customer incident 定 a communucation alarm has been operated
呢邊可以睇番每款車要俾嘅電費同路費

https://www.networkrail.co.uk/industry-and-commercial/information-for-operators/cp7-access-charges/#access-charges

順帶一提,Network Rail 話佢買到嘅電全部係 nuclear powered,所以 EMU 喺英國係唔會造成任何碳排放
Nuclear powered 其實都係睇吓幾時唔玩啫鄰國都開始唔玩啦
上次195 炒嗰度
Cumbria入左坑
咁英國又無咁左膠嘅

德國咁又要廢核,轉過頭打仗又要用番,都唔知邊時邊樣就辛苦啦

何況依家見到 energy independency 都好重要
當年天然氣單野 EU 嚇到瀨屎,但 Boris 未驚過
英國嘅天然氣係嚟自北海油田
擁有北海油田嘅公司(e.g. BP)係英國政府嘅金主
所以當氣價因為外來因素上升,英國政府喺不導致民憤下係樂見其成
You’ll be going nowhere

又罷工
Headcode?
Grand central個個禮拜都出煙架
黑煙嘅話班班車都有
Class 37

拖拉機聲
Third rail 有加權

咁樣慘啲,週不時後面架 Pendolino 最貴車飛果幾卡啲冷氣會吸晒架 Class 57 啲黑煙入去,啲貴客一路食餐一路吸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞