#1英國鐵路討論區

645 回覆
45 Like 1 Dislike
幾年前重係Scotland讀書個陣領教過
Glasgow Central - Manchester Airport
TPE竟然派Class 185行3卡車
唔做seat reservation就預左全程罰企

又試過Edinburgh落Man本來好地地坐class 350 formed by 8 coaches
點知架車個日縮水變左做4 coaches,當然臨時改做Preston做總站
然後叫全世界搭下一班係Blackpool開落去Man既Class 185 formed by 3 coaches
點先可以知道
hitachi 行邊條線?
蘇格蘭去佰明翰 坐咗架西車
又臭 又無插電頭
遲吓想去倫敦
怕又中伏
同想試吓hitachi 列車
鐵膠們我有個問題
英國啲鐵路明明係高架電纜
唔係路軌攞電

但我好遠見到有一段露天路軌
架車經過嗰陣
地面路軌嗰度有爆炸式火花
有次勁到放煙花咁,黃色光,無爆炸聲得啲光
夜晚十一點整到四圍光哂一兩秒
架車又無停電照樣全速行

係唔係唔多正常?
倫敦同南部有3rd rail 喎
咁即係正常?
你Scotland 去BHM 係坐邊間先?
成日會有arc
avanti 西
佰明翰 去格拉c 哥
去程坐alstom 👍🏻
回程唔知咩西車
好想試坐hitachi
AWC唔係Alstom 390就係221

Hitachi 最近Scotland 要LNER 或者LUMO
NEVER RIDE CLASS 220/221
Avanti west coast - Glasgow/Edinburgh to London Euston - 聽ching講好似未upgrade晒?
LNER Azuma and Lumo - Edinburgh/Newcastle to London Kings Cross - Lumo啲車新過LNER
AWC應該未首航
咁我應該記錯
80X 搭過一兩次就想返轉頭
有得揀既情況,例如IC225 定Azuma,一定IC225
TPE就6卡185>Nova 1>3卡185
搭LNER啦,朝早有一架由Glasgow落London
英國火車很c伏

買車飛個時有冇得睇用咩列車?
定係睇運氣?
英國啲火車唔只本身服務垃圾,customer service一樣垃圾

試過無數次delay/cancel唔肯賠/退錢,我已經去到一個地步,一有問題就機械式咁投訴,唔得就出信告toc次次都嘔突俾我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞