#1英國鐵路討論區

645 回覆
45 Like 1 Dislike
但係搭Piccadilly Line 嘅感覺好麻麻,特別係帶住大件行李

我覺得underground只有Elizabeth line 乘客體驗上係唔差過响香港搭地鐵… 而且佢哋嘅月台相對方便拖行李轉車
Scotland以lowland黎講
Edinburgh自身靠Lothian buses網絡同埋tram都夠洗,班次密度同香港差唔遠(好多線日間都做到15-20分鐘班車),市內火車係無咩用既

Glasgow巴士都好方便,係衰分幾間公司network難理解;但搭Scotrail commuter services/subway去到既地方算唔少,有需要火車加張PlusBus…

Stirring景點係火車站步行範圍入面

Fife的話建議直接搭stagecoach,班次同站位遠比ScotRail優勝,Edinburgh出發既用個堆X車去到d大鎮轉車站再駁local routes都唔差既,而且買一張East Coast Day Pass包哂

Highland就sorry啦,唔識揸車既請報local tour….
https://www.youtube.com/watch?v=Vvy9tIYBG8Y
Avanti 805,Standard Class 中間5對table seat 啱window alignment
應該係第一批80X 唔係整撚錯曬
唔知有冇buffet car 呢不過多啲table seat 都係好事,唔使坐airline style seat 咁迫
第二卡尾2隻窗黑咗,應該係shop?
buffet 就諗多咗架啦,不過First Class 前面有啲crew area
應該維持到依家嘅first class service
First class前面個 kitchen area 就所有80X都有,除咗803。係大(三隻窗)定細(兩隻窗)分別
真!個撚個上到車唔係睇自己劃咗咩位
而係睇邊度有卡位爭住坐
長途坐飛機位窄撚到去廁所坐都舒服過自己個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞