#1英國鐵路討論區

967 回覆
58 Like 4 Dislike
終於買咗railcard同買咗來回newcastle嘅車飛
去程坐LNER,應該係日立A train?唔會閪過台鐵EMU3000掛?
回程坐LUMO,好似都係用日立A train?
兩部都係A train 。但係唔係買return 會平啲咩?

絕對唔會差過EMU3000 lumo 我未坐過啲人話張凳比lner 更好
advance 有來回飛咩
advance 唔係一樣33% off 咩
800/801/802 張櫈就DfT指定啲
整rail card 唔使錢咩
Greater anglia mark 3 係最正
慳到30 pounds 就買
本身224,而家143
同埋做埋LNER Perks減咗5鎊

btw thameslink用到railcard?最後嗰段會喺king's cross直落gatwick airport
可以
照減呀,去程係Advance Single,回程LumoFixed
LNER 冇return 價呢回事
Railcard 就唔理咩ticket type 都平33%
except 7-8月以外上繁要貴過£12 先有得平
London - Newcastle 就點都有得平架啦
London 多唔多搭Tube/bus?
Oyster card 可以加Railcard discount
https://tfl.gov.uk/fares/free-and-discounted-travel/national-railcard-discount
我喺英國嘅年代26-30 railcard 未可以加oyster 咁記住落機去買張實體oyster 然後叫個staff 幫你加優惠入去 然後最後去Gatwick 直接拍卡唔好買飛
依家都未得
仍然係要去地鐵 / LO / EL 加

因為 Oyster 出咗 2.0 之後無再 upgrade
依家呀簡市長歷史性厚面皮連續三屆當選,即係又要遲四年先有人攪
果然係日本車
0 番台永遠唔係最好嘅野
Project Oval 其實一路整緊
你見最近 Chiltern Railways 多咗幾個站收 Contactless

但 Project Oval 唔關現有 Oyster 事
800/801仲要DfT自己落手砌

同期嘅700都比人屌張櫈硬
講起chiltern 肯捨得電氣化未
叫番 Network SouthEast 出嚟應該得

要駁埋就真係會冇錢起邊個都一樣
第一代AT300應該係class 395唔知可唔可以計0番台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞