#1英國鐵路討論區

645 回覆
45 Like 1 Dislike
去 Cardiff 嗰啲唔搭 GWR 可以搭咩?

機場有行李嘅話唔好 Picadilly line 啦,好迫,有啲煩,除非真係好順路
但係行李多嘅話 check 埋你個站有冇 lift
認真,Northern
Manchester 搭去Bolton/Warrington £3-4
有railcard 仲平過Metrolink 2個zone
至少通返車
之前230間公司破產,架車俾間公司收返,連行都冇得行
之前搭AWC再轉車去Heathrow
又唔係好辛苦
只係AWC又送番25%俾我,知咩事啦
講真 我有得揀我都避開northern
一定delay 班司機成鳩日hea
重話唔夠人工
搞到我都想join埋一份
有得避就係
果次仲要睇夜波
Delay攪到下一程尾班車走埋
呢個po 有咩係推介
如果張飛咩值會接受到呢個服務質素
Class 150
點解要加密
Greater anglia London 去Norwich 跳樓價£10 咁都叫貴?
你由西邊去倫敦? 好睇你搭邊間啵
依家有兔仔價先平....平時如果拎黎返工就貴喊又 railcard 優惠
假日用 railcard 加 london day pass 就真心抵玩
其實用下break of journey 都可以好抵玩,有d local 高手一張飛玩成個月
事頭婆線
無論係啱啱落機出市區定係雷丁撚落倫敦,都絕對係平靚正首選 (Never walk-in Heathrow Express/GWR Intercity

Trainline買特價Railcard
上面講過唔好經Trainline買火車Ticket,但係Railcard經Trainline買成日有優惠,最平見過係半價Railcard,£40左右,即係一年搭返幾次長途已經回本。Railcard嘅作用係俾啲常客用優惠嘅價錢搭火車,上車俾人查飛你要俾到個職員睇張railcard(實體/in-app都得),否則要補飛+罰錢

Off-peak anytime
Peak anytime係貴到好離譜嘅,因為彈性高,advanced single/return通常就最平,因為淨係set死一班車,所以去自由行嘅話買中間價個Off-peak anytime就又抵又靈活,有時上個景點去遲咗,咁就可以搭下班車而唔使補飛,反之亦然

Rover tickets
通常係一個區域專用嘅一票/周票,類似日本啲JR Pass或者北陸pass,去旅行可以拎住張飛任搭火車,有啲坐埋巴士都得

鐵膠限定:
York嘅National Rail Museum
如果係鐵膠可以考慮參觀NRM,睇下前工業大國啲古董名車,60103 Flying Scotsman J死人

Railtour
唔係叫你買飛坐,飛就通常百幾鎊一人,但係啱時間喺火車站,可以影到蒸氣火車行mainline嘅英姿

呢個post暫時最樂觀嘅comment
Never ride Class 220/221

咁即係道道都去唔到
有次就係稔住坐IC225落番嚟
Leeds 出面唔關 ECML 事果條線壞咗波口
Northern 啲車塞住其他 services
但最後我架車 managed to 遲入準時出

佢超級遲先 confirm 到月台number
個個拉晒行李仆到去月台
我搬緊個suitcase上車時
個TM仲過嚟關心我叫我快少少,我地就開車啦,柒到喊
有得揀唔好搭啫
得AWC 同GC 少部份加XC有啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞