#1英國鐵路討論區

645 回覆
45 Like 1 Dislike
英國好似仲有D 懷舊火車係main line到行,算唔算火車旅遊?之前係Victoria見過一次
當然仲有其他Hertiage Railway
咁間唔中有Heritage Trip
用柴油車拉舊車廂
仲會有一餐飯

但罷工+delay已經好難有心情去enjoy
其實係太貴 如果無 railcard
長程的話自己楂車平一半以上
連英國佬自己都成日講去旅行搭廉航平過搭火車

NEVER TAKE HEATHROW EXPRESS TO/FROM LHR
準備去倫敦
greater anglia 個時間表寫得好鬆所以早到係常態
全部俾翻晒Operator of last resort 算喇
仲有堆open access operator 要解決
之前去中原各處旅行未就係撞正 rail strike

book 晒野買晒飛先要狂改行程
真係職業病少一日發作都唔得
未必

因為 Network Rail 問題嘅話,啲火車公司(train operating companies, TOC)只係會照 claim Network Rail

例如 Great Western Main Line 依家大家都知體質虛弱嘅,開咗 Elizabeth Line 之後個 infrastructure 頂唔到咁多車,係要兩三年先可以 London 到 Reading 都改得好

期間有咩壞嘅 TfL / GWR 只係照 claim Network Rail,而 Network Rail 會話你聽政府俾佢嘅 £££ 有限,所以依家加快改善 GWML 亦要以年計,唔會話下個月就全部電纜換過,唔會下下個月就 fast line 路軌換過,亦唔會再下個月就 slow line 路軌又換過晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞