#1英國鐵路討論區

645 回覆
45 Like 1 Dislike
Off topic, 我係完全理解唔到點解喺呢度coach嘅可靠程度係高過火車
Coach要好似搭飛機咁book定位
工作關係會經常坐LNER Azuma
想問下鐵膠們點睇明明係日本製新車,坐上去感覺同其他英國車冇咩分別,特別係橫向suspension都係成pat屎咁
要講歷史嘅話就要數番 20 年前 Virgin Trains 俾政府同 Railtrack fake 鳩嘅錯
原來買咗 Pixel 6 嘅巴打又係鐵膠
吓 ECML trial 緊 weekdays 做 engineering works bor

我由 First Capital Connect 等到依家 GTR 果日有幸等咗十幾年終於搭到 24 小時嘅 ECML commuters trains,就係 main line 整路,所以架車要經 Hertford Loop Line 而唔停 Welwyn Garden City

唔係,唔駛擔心
只係有感 XC 去太多地方,好難唔用佢嘅 service

包括我上 Manchester 探人買平飛始終會搭到 XC
有時整路 or rail strike 要經 Reading 去 Birmingham 又會
去到 north east 有時例如 Newcastle 過 York 呀 Leeds 又會

不過中原如果係 East Midlands 嘅話最大嘅站係 Peterborough 同 Lincoln Central,反而搭唔到 Voyagers;West Midlands 就...
印象中係可以
但前提係要搭返同原訂行程同一間公司既車
Says, 假設你第二程係Birmingham 返MK Central而因為第一程delay趕唔切原來訂左個班WMT
你係要搭返下一班WMT開既車
就算同一段路有Avanti WC同樣去到MK都唔得
(隨非個班Avanti announce左變permitted service)
3卡755 行電最勁
果部 bi mode FLIRT 柴頭加速度重快過平時的電車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞