[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
換囉
70-200 2.8識用係萬用鏡
但少用既話佢只係一支又大又重長放防潮櫃既鏡
輕過一代但依然係咁長咁大支
70200f4ii就真係叫得上更輕更萬用
就算果日唔係主力用,帶出去起碼輕d又慳位
利:兩支都同時持有過,最後因為工作關係先keep 2.8,但唔係做野我100%揀F4
點解可以寄3個,3個都爛

終於果斷入手
想問下你地個遮光罩會唔會跟機插定分開放落相機袋
通常都反轉裝一齊放
想問下大家意見
下個月會去旅行 想買部相機去影相+拍vlog

本身睇岩zv1m2 覺得細細地幾方便
但依幾日留意到有部大d sensor 既e10
價錢差唔多 好似影相好靚d 但就冇stabilisation

大家覺得買邊部好d
好 另外filter會推薦買邊隻?
[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2
https://lih.kg/bHAqKkV
收到 搵下Nikon Arcrest 2 82mm先
重點測光 + 最大光圈 + 30-60/1 快門 iso auto
有冇得蛋同蛋中間影 閃光唔知會唔會影響左隻蛋出果啲色 之前係team lab入面影過(局住用大光圈1.4 1.2呢啲 焦距就 35~85都有用) 唔比閃 都係靠就位 但個人樣當然就藍藍綠緣
無防震你拍vlog去旅行啲片震到你抽筋
依個價錢今時今日我會買dji pocket3
仲有影raw 後制拉光同陰影&減noise
有無人用過 14gm 加 h&y 方型 filter/cpl? 效果如何?
利申 想入 14gm
同另一位巴打一樣諗法
拍vlog 就dji op3算啦
hi 目一巴
等緊合理價位,而家覺得f4賣太貴而成9k 尾, f2.8 收得太平,二手收開價最高得13k
加多小小上A7CII+t2875g2/t28200/s2870

重量唔會重好多,但係由apsc 上左ff
可唔可以cap 個畫面睇下
想試,得日本可以任試
想問A7R5 錄4K有冇得好以NIKON咁用2.3X CROP?
開Super 35
上網睇Arcrest 2 filter 都要代購
星際會唔會有機買到現貨82mm
Super 35係1.5 crop ? 定我誤會左
好似係,但A7R5 開最高防震又crop,再開4K 60又crop, 加加埋埋我都唔知crop左幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞