[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

Mount會有影響
尤其越大光圈越會因為個mount而影響
Mount細令鏡頭像場做唔大
如上圖,最終影響光線出幢夾角,完成因為個mount擋住咗
解決嘅方法其實就係將鏡頭成像空間做大
即係用中片幅成像大細黎做全片幅鏡
原理就好似八羽怪用係apsc機上唔太覺有口徑蝕/旋轉散景
但一上全片幅就好明顯一樣道理
你睇下Nikon 135mm plena最後個幾塊鏡片有幾大就知道
1.8對於呢兩個MOUNT嚟講都仲係好細光圈啦
廣角至中焦都係
但長焦就有影響了
85mm我估sony短期都未必有1.2光圈
因為Mount影響像場大光圈做唔大邊角成像差
除非鏡片技術又有突破
長焦反而做圓易做過廣角...
有無人對mic 有研究

諗緊買ecm-b1m / ecm-cg60 / rode ntg (拍講座/教學堂)
其實點解口徑蝕光圈會被視為唔靚?
我覺得係特色黎 定係口徑蝕會導致光學質素下降?
Sony梗係買B1M
2手幾抵

口味問題
我就唔係好識欣賞貓眼散景
防潮箱要set幾多rh?
35-55%
Zeiss話要30%以上,而霉菌60%以上會容易生長。

利申:長開20%
搵下先 thanks
太乾好似會好易乾油啲老鏡,新鏡唔知
正常應該唔會落啲濕度低而揮發嘅油,
哩到講會用dry lube (PTFE):
https://www.dpreview.com/forums/thread/4557286
濕度應該唔影響lubricant。

低濕度另一個問題可能係啲rubber會有影響,乾會老化得快,但我冇見過有人講到幾年間就有分別。我諗如果經常拎出來用應該都問題不大。
自己開工好少用到F2.8
都係買咗16-35mm pz
張相幾有AI味
想買張V90 SD卡比a7cr用, 見樓上啲Ching話Kingston果張抵玩,想問下有無師兄推介邊度買抵啲?
呢張卡抵入

仲係貴 仲有張v60卡抵入

Lexar professional 280 read/ 205 write
原圖直出架
讚賞嚟
28200性價比高
肥嘟嘟好得意
個mount正常夠大就係
但如果個mount啱啱好就唔唔係咁講了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞