[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
財散人安落 我都想買a93 但我冇財
不過去sony store揸下啲機試下個連拍先 30fps都好勁下 好快打爆張咭 正常10fps都好夠
真,諗得就一定心思思,有錢建議直衝gm, 用完咪知自己岩唔唔岩

買完2470gmii嫌重,最後換咗2070G
會有好多巴打唔同意你咁講 同埋r5個連拍都好過cr 另外我覺得r5個mon會再正cr少少但揸上手r5明顯feel到大部啲 但係如果你用唔到又真係分別唔大
個mon唔只正少少啦
仲有evf
仲有a7cr用電子前簾快門,有機會導致啲bokeh波波唔靚
28-200 + 55 1.8 ZA 去日本夠唔夠影?
有冇人有55 1.8ZA影夜晚街既相睇下
咩叫唔夠影
驚28-200 夜晚唔夠用
55 1.8ZA夜晚夠唔夠用
當初買咗cr應該會揼春
evf細 冇4軸mon
單卡冇得插cfea
冇全機械快門 efcs得1/4000
防塵冇ultrasonic
連拍速度慢幾張buffer又細咗
少joystick同c制 冇好揸手
拍片冇8k 散熱冇咁好
flash sync speed得1/160
防震低一級
usb3得gen1

歡迎補完
好似shutter太快就會 轉es or 加nd lor
重點係減左價
我諗係揼春買貴咁多姐
買得cr應該都知自己想要輕便先買

利伸用緊a7iv
A7CR 無左cfa 卡 ,60MP 用連拍8fps會卡撚住左
最快快門1/4000 日光大光圈要落ND
入坑前邊知道咁多
買完用落再做research先知左cut右cut咁多嘢
之前有位巴打話cr連拍好快打爆
睇返真係屌出聲
我都揼 a7r5 同2470 gm2 一齊買
一年夾埋減左成皮野
基本上cr剩係贏size同價錢
夠做啦

除非你要去啲後巷、公園之類黑mama嘅地方影,一般遊客區夜晚都燈火通明咁,拎f4都夠影啦
咁本身CR 個賣點就呢兩樣嘢
我買咗CR 都少咗用部R5
仲有得直接套lut
星際3樓最角落有間大鋪
果度都平
反而我有啲低光拍片嘅嘢想問
假設我要拍4k60 ,iso max 2000(r5 2000以上我搞唔掂), 快門1/100 or 1/125, f2.8

咁我要影slog3 應該要拍高1-2級曝光比較好後製啲

咁如果低光環境曝光推唔夠,我係應該減快門, 減得多又開始唔順,定係繼續推高ISO ,高又起渣
定放棄唔好拍60fps
低光就拍25啦,同埋最好用1.4光圈既鏡頭,同埋部機無dual native 12800 iso既話就算數啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞