[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
70-200個應用環境好窄
而且同canon比係重
冇內變焦先輕得嗰少少
加咗微距,但其實得0.5X
依家好多鏡都去到0.3
龍仔手動一樣去到0.5
加2X個畫質又降唔少
俾我仲係會分番2支用
4月尾去日本 睇嚟可以入啲arcest 2 放上carousell 賺錢
呢個時候建議入二手,出新一代再trade都無咁傷
唔試過唔會心熄,有錢身痕咪換唔岩咪到時換返轉頭
70200gii 伸縮鏡身收埋細好多
去旅行細袋70200 gii+2070g, 孭得好輕好C服
真係唔試唔心熄一於試試佢

我暫時電話處理到2070果段唔買住係鐘意左70200段
咪同之前GM仔亂舞一樣
新手有限budget問咩鏡好用
我哋推Tamron 28-200,但條被ban gm仔話我地昆人曬錢應該一步到位咁話
仲日日洗版2470gm2

我自己有2470gm2,T28-75ii,2070F4,嚟緊可能入埋24-50 G
根本唔同場景唔同需要
自己岩用咪得,最緊要肯拎嚟用唔係放防潮箱就得

我自己唔係做野根本唔會帶2470gm2出街
一係2手入,遲下2手冷
一係唔好入24105

我之前自己做過test,佢個防震有=無
如果為果70-105
不過直接T28-200仲實用
如果唔係入20-70仲好
入啦巴打,2070我未入之前都覺得同2470gm2有少少撞
但入完2070,佢出勤率就快同2470gm2 50/50

輕果少少長揸落去係差好遠
20-24減少換wide鏡又多左時間構圖

情況同70200gm2同70200f4ii差不多
等去埋呢次trip 先,支20諗住去埋呢轉trip 番黎放埋佢,睇情況換2070 或者2450
拎過其他廠70200 2.8就覺得gm2其實好輕
而加佢出勤仲多過wide/standard
70200好百搭人景雀車花樣樣得
成日拎出去又唔覺有乜問題
可能過幾年老咗有唔同睇法
16-35 F4夠做啦
支24-50玩上手,最唔慣係佢zoom到最短果段係50
真...以前單反同gm1果時支70-200唔係必用都唔會帶...
而家可能用既情況都會照帶
廣角"變焦"鏡頭<<點解會用20.8同1635f4比
但講真,支1635f4超好用
只要你慣左佢係電zoom
如果35mm 掃街,35f1.8好定sigma 35f2好?
呢幾支唔跟常規焦段出的確係搞到好多人心癢癢
Sony 近呢兩年出左幾多支standard zoom
唔平都叫仲可以執多枝35.4z 黎玩

兩枝夾埋先一枝GM

不過50.4z 全開紫邊係幾勁
勁過55.8

只要係換鏡就支持
利申:有換換病
有冇巴打都用緊manfrotto befree advanced鋁三腳架/manfrotto MH494波頭
想知佢係咪真arca swiss打算入手舊smallrig架放落a7iv
50.4 z 紫邊仲勁過55.8z ?
嚟緊應該會去日本影櫻花 暫時手持龍仔枝28200同50.4 gm 係咪應該都夠做有少少擔心影夜櫻嘅話28200會唔會唔夠
諗緊買2070gm 定2070g
得f4會唔會唔夠用
咁夜櫻咪用50gm影
唔知會唔會有啲要zoom嘅情況 所以想睇吓有冇影過嘅巴打知 佢夜櫻開咗燈之後其實係咪都夠光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞