[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
不嬲有兩派人
興趣唔值得洗咁多
同埋正因為興趣先洗咁多
利申後者
成皮幾一隻
細鋪買親都唔想收卡
計埋計埋蝕晒
有因為Mount size考慮過成套轉會
最後a7iii轉左a7cr, 但啲raw檔入到mac全部灰圖,有無師兄知點解決?
Mac本身好似讀唔到raw?
可能要裝返Sony隻apps,或者Lightroom等developer
但我之前a7iii啲raw係開到架
不過都諗緊係唔係要subscribe Lightroom
試下Google搵下MacOS 邊個Version support到幾新出嘅相機嘅RAW file

有時新機要update某啲version或者某啲嘢先support
用住先都係, 因為可以cover晒近同遠
笑撚死
非常推薦Marumi Plasma Sputtering C-PL
另外可以買啲ND16/64。
Blackmist哩到都好多師兄用。
T0: Nikon arcrest II, kenko zxii
順便搭單問下Sony出既保護鏡好唔好,我有現金券到期焗住亂用是但買樣野,揀左呢塊野
我就見我a7cr同macOS都係最新 都開唔到明明都係.arw檔
已經忍唔住sub咗 自從c1無得免費用
T2水平
T0一定Nikon arcrest ii, kenko zxii
T1就b+w, Hoya fusion one, Nikon protector
T2先sony
T3就canon protector
你點分?
有冇 reference可以睇下
最大指標:反光率/透光率
T0 Nikon同kenko反光率得0.1%
呢兩隻可以上佢官網有data
其他個啲反光率介乎於0.3~0.5
其次指標就係有冇個啲防油污防靜電氟化塗層

Reference: (部份新出嘅Filter數據要自己搵&update)
https://www.lensrentals.com/blog/2017/06/the-comprehensive-ranking-of-the-major-uv-filters-on-the-market/
睇返清楚個數據
原來sony個個zeiss t*同cannon同grade
marumi magnetic slim有kit包兩塊nd同cpl
82mm都係二萬九幾抵屌
明白,個網之前睇過,近年日本廠出左好多filter,somehow鬼佬完全唔知(可能買唔到)。Nikon Arcest (2), Kenko ZX2同Marumi Prime Lens Protect都標自己0.1%反射,但我冇留意到有實際比較,所以見你咁清楚列到tier好奇問一句。

對我來講,上面三塊我都有,唔同鏡冇實際比較過,使用體驗上我覺得有冇防靜電分別最大,例如Marumi Prime極吸塵,我再揀會寧願用Marumi Exus Lens Protect MK2 (0.2%不過有防靜電)。
咩黎架搵唔到 有無link 睇睇
貓眼同前玉有關同Mount無關
SONY以我所知有兩支鏡全開一樣圓
一支100GM一支20G
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞