[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
係光線穿過光圈環之後已經決定左結果
最後幾乎就係直線

最後今日啦
但光圈環後依然會有鏡片矯正
Mount唔夠大令到最後嗰幾組鏡片唔可以做大
導致邊緣入射角偏大,
比起canon Nikon可以將最後嗰幾組做大
邊緣嘅光線依然可以近乎垂直咁樣冇遮無擋傳送俾cmos
Sony E-Mount正面睇會cut左35mm sensor四個角
Sony Mount個直徑其實係剛剛剛好35mm cmos對角線長度
對於相機Mount黎講只係剛剛好
但對鏡頭嚟講就唔可以好似canon Nikon咁最後嗰塊鏡片cover到成個cmos
因為鏡頭好似下邊張圖咁要留位比電子觸點同埋黑色膠嗰個範圍

所以最後嗰塊鏡片只可以做細
下面張相就係Sony嘅400mm 2.8光路模擬圖
可以見到最後尾嗰幾組鏡片要做晒令到最後嗰段光線邊緣入射角較大

對比Nikon z 400mm 2.8光路模擬圖
Nikon自然冇呢個擔心,可以做大
邊緣入射角,自然盡量成直線

亦都睇返啲實測圖片sony 400mm 2.8口徑蝕係勁過Nikon z

但sony知自己Mount細
新鏡好多都用好多特殊規格折射率鏡片
唔知係咪玩耐咗俾佢玩到出神入化
所以佢啲鏡頭掉轉又真係sharp啲
好似50 mm 1.2咁
鏡片矯正同貓眼已經係兩回事
但係鏡片矯正會影響光路
甚至可以因為鏡片折射率影響最終焦距同埋視角
所以一定會影響口徑蝕
影響光路係後段要再收束,後玉要稍為擴張
但係呢段,真係同口徑蝕無關,特別係長焦真係冇影響
你最多可以講收束再擴張呢段影響畫質(但係都冇證據)
Sony支300 2.8暫時無人能及
去完十日旅行返嚟 用7c2 28200 主力
支viltrox 20 都無乜點用
40G又無拎去

返嚟執完相又覺得其實性價比幾高 係個VF西d
部機旅行前二手入行貨仲未登記保用 $12.7

暑假又廿日 有少少想用28200換24-50/2.8 算 希望到時街價會平返
用緊a6000 配sigma 30mm F1.4 但發現紫邊既情況好嚴重
依家想upgrade 裝備
1.買多枝Sony 18 135mm
2. 賣左a6000 加原本跟枝垃圾鏡 + sigma 30mm F1.4 重新投資A7 系列
我通常影相係旅行影景+人&平日打扮後出街影相
Budget 1皮内
過兩個月會出ZVE20
依家支那廠都出幾多怪鏡
56 1.7先1000又輕
平日打扮後出街影相
呢個咩意思
但好似ZVE20 target 啲拍片既人 影相好似同A6000 冇分別
對焦勁D
新meun同creative looks囉
當然貴都唔買
1皮內換機個個option好似唔係好多選擇
咁15k 呢
7c ,m3或以下仲有乜選擇?
我都想換ff,諗緊舊model
我見都多人推呢2部 好似又細部啲 旅行用冇咁辛苦
兩日去左東京四五個地方,櫻花我覺得都難影得靚,尤其用廣角好易雜亂無章。拎左CV 35 APO+C-PL同70200GM2,個組合算幾夾,不過一日換左有十次鏡
影左近二千幾張,有排執

另外,相嘅嘢參考下就好,我而家睇返直頭覺得係誤導
用得最多係咩焦距?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞