[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
無負責任唔好浪費自己錢,買啲自己真係鍾意嘅嘢好過,為做嘢有sponsor就可以諗吓換 我自己係咁

我自己就a7r5 , 如果r5有啲功能用唔着用cr好過
好想遇到呢啲
想問吓咁多位師兄, 相機繩會用返原廠嗰條定係出面再買? 用緊a7cr原廠嗰條,好闊好大塊,夏天用會好熱有無邊度好介紹?
R5同CR好似真係分別唔大
多一級防震 雙卡 呢兩樣都唔係must
近排睇返,A7R5有超聲波除塵,A7C2/R同A74都冇,得震嗰一下。
通常用PD
Pd , 一條cuff 一條leash
A7CII 長插T28200
如果想加鏡有咩好選擇 傾向鐘意用長焦距
咪一樣震唔走d 塵
係因為透氣方便? 會唔會用落出曬汗咁?
想來成條design好
伸長縮短好易拉
想唔用帶又易拆出黎
一個原因係容易轉返Cuff,同一個扣
好拆
其實我用cuff比較多
震嗰陣聽到有聲幾過癮
拆條帶又可以轉capturn掛係背囊
準備去日本買
唔該曬咁多位師兄 我去睇下PD先
知唔知大概平幾多?我都準備去
如果日本買 壞左 拎去hk比錢整得唔得
上big camera 網search 價
退稅除1.1 93折 再加信用卡回贈
Sigma yes
Tamron no
lm
退稅 + 用 coupon + 碌 credit card 嘅大鋪頭未必平過喺香港買水貨。建議先上 kakaku.com + rakuten 格吓價。我嘅印象係,唔係每一部機、每一枝鏡頭都平過喺香港買水貨。

例如 Sigma 14mm F1.4 DG DN | ART E-mount 呢枝鏡頭:
- bic camera 賣 186,000 yen [220,000 yen ÷ 1.1 × 0.93 (7% discount)]

- 代購係 173,840 yen (buyandship 6% 手續費),即係大約 HK$8,971.4 未計運費

- 喺 HK 買水貨係 HK$9,200-HK$10,400 + 要考慮邊一間店可信

綜合以上,我會揀代購。又或者如果日本嗰間細店收海外 credit card,我會叫佢寄去酒店。

再問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞