[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
應該冇filter落咗反而sharp啲
見mercari 中古55k都有人買
點解啲相機嘢咁保值
咁嘅價真係唔會諗二手
咁一定有取捨既其實都叫做高左
可能用mercari個分期買唔洗一炮過掛
有時見d街鋪全新個價仲平過mercari都有人係mercari買中古
不過日本d中古風氣同香港係的確好唔同就真

雖然我都中過幾次伏
有27" intel imac+macbook air m2 16gb ram+macbook pro m3 max

基本上m2果部執相LR/PS都好夠做
係太長時間散熱差啲果時會間中有幾秒波波
不過對比intel imac都快好多

m3 max果部就唔洗講真係極速

如果想拎中間位,macbook pro m3 pro依個定位算唔錯
覺得貴可以等翻新機,上一水m3翻新機一出即sold
最sharp一定係唔用filter
睇完你地咁講有啲揼春
唔關事既, CPL個用途都有既, 去旅行用得著既機會都大既
CPL影景啲色出啲都算好用嘅可以留
UV就淨係純粹保護前玉 可以諗吓使唔使落
有冇人會 ac7ii 2470 gm2
剩係用jpg格式 ,唔用raw唔執相,會唔會好哂料?
用內置filter, jpg 較少少光暗同crop
其實有用,C-PL俾到多一個攝影上嘅選項你,
只係初初玩你未必會用到咁解,有機會就拎來L下

C-PL polarizing angle 1:
(ISO 100, f8, 1/40s)

C-PL polarizing angle 2:
(ISO 250, f8, 1/40s)
Block左個天啲散射光,變相可以收多左其他景物嘅光

可以睇埋
https://digital-photography-school.com/circular-polarizing-filter-how-use/
jpg都可以執呀
冇raw好啫
如果色準嘅話,係咪pro 好d?
你咁講起..上兩星期因為有單job要印野出所以先做完AB test...
imac/ipad pro//macbook air m2/macbook pro m3 max/iphone 15 pro max
5樣野之間色差係會有少少
但唔係仔細睇唔會發現
現今電子野唔係太cheap既mon其實都好少仲會衰色準(手機我唔肯定)

何況你準色都好,睇果個人地手機唔準都係無意思
講到去色準重要性除非你要印野
???
最近對焦距離同放大率唔係全部spec有寫咩
慢慢試咪試到
例如支35.4係0.27米 咁個距離係應該後玉開始計?
28200本身有實物就試到 但嗰兩支冇
cmos 開始計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞