[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
啱啱入左A1 想請教下,依家最新系統係咪1.32? (唔計暫停左既2.0)
可能我自己無咁做就無諗過有人會咁做一路都覺得2手都無所謂而家真係有d 縮

得罪講句其實都幾仆街,個世界越黎越少人肯信人肯用個心對人唔係無原因
如果唔係點解日本二手放嘢都要實名呢
其實左驚右驚心態
買一手才是正確

利申 所有鏡都買二手
好想買齊小三元, 發覺左睇右睇小三元性價比同實用程度都高過大三元
得罪講句冇事冇幹,唔好買二手鏡
除非係出咗好耐嗰啲好平幾千蚊嗰啲
一支鏡頭可以勁多暗病,但係又好難check到
對焦摩打死死地
光圈摩打死死地
鏡片鍍膜部份脫落(要強光特定角度照落去先見到)
最大問題係光軸不正,可以所有鏡頭咩事都冇但係光族歪咗
咁你支鏡就廢咗武功一半
買啦,買呀,番工咁辛苦為咩呀?買呀!
人類是需要管的
好多二手有保養 有d買完唔岩玩就放 有d轉會 有d套現 好多時都會與到新淨個價又抵玩不過真係要有耐性去搵 有時好快就比人買左
唔好意思DB即係邊間
想問xavc hs 4k格式影片係咪唔可以經creators app 入iphone? 唔知點解有時佢會比我剔 有時又唔得?

有時會成功入到:

有時唔得:

*1 若要將XAVC HS和4K動態影像或以[120p]格式錄製的XAVC S動態影像的原始動態影像傳輸至iPhone,請使用iPhone 8或更新機型。請注意,即使使用iPhone 8或更新機型,仍然無法傳輸超過100Mbps或以4:2:2 10位元格式錄製的原始動態影像
再一次放Gm 入g 嘅朋友表示我第二次咁樣做依然係因為發現自己唔係太常用2.8
我條片4k 60p 4:2:2 10bit
用緊iphone12pro ios17

重點係有試過傳輸到 有時又唔得
唔會考慮副廠大三元?
近3年差不多都係買一手
但以前剛起步做影相二手都玩左7-8年(而家見到2手抵玩都會買)

前前後後都over 300次買+賣
中伏既大約4-5次
試過支鏡有霉...因為見佢2年鏡點知都中伏...
(MTR交易最易中,因為地鐵燈光太多反射位,唔用燈照好易中伏)
或者比人換左副廠電又失聯
但整體買二手"有保"既都算穩陣
焦距寛d 兩支已經20-200
副鋪大三元三支先16/17-180
所以都小三元都仲有d賣點
無嘅,大家都坦蕩蕩咁玩完唔岩就放咪當交換玩姐,二手市場越有品就大家越多玩具玩。雖然計番條數我都係一手行貨攞去賣多,但係自問全部都靚靚仔仔問心無愧。
有霉果d 我當賣主唔知都說服下自己唔好彩換左零件扮無野賣出去係詐騙
當我唔好彩入左果支換左野嘅鏡有事攞去保先發現原來奶左野我一定會好唔開心
a9iii個機身設計拎上手好舒服好貼手
等價交換黎
想問有冇巴打有用其他廠既鏡。YT 見到大陸七匠50mm F1.8 真係好平。係咪好伏?
都不外乎係大光圈時有啲色散、紫邊、邊位散、bokeh波唔夠靚之類嘅問題,千幾蚊咪買嚟玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞