[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我就係揸住2070加50.4去緊旅行😂
求意見

手上有FE 1635/4 ZA想換走佢好多年
16 35GMII 重量同畫質似乎都好好 但價錢唔平

有冇巴打用緊?

利申:對超廣角冇工作需求 但旅行淨係交俾iPhone又硬係差啲差啲咁,手上用緊A7riii(最近仲諗緊好唔好換A1)
一於換a1+1635gmii
利伸9噏
唔諗1635 pz?
A74 kit點好過a73 sigma
鏡始終重要好多
?鏡重要好多
Kit好過sigma??
掉轉左
唔好買kit 買sigma
但就上唔起A74了
A74分期,sigma碌卡
this, sigma果支個定位唔錯 本身諗緊佢定係gm2
好邪惡Sigma水貨邊到買會穩陣啲?
黎黎去去水貨都係 銀河 dc 大時代
見二手有保同全新水貨差唔多價錢
又好糾結
其實鏡真係好少壞 有無保感覺唔太重要
水貨好似抵玩d 試左無問題 都全新
買二手有時有保係好 但有暗病就難係買果刻發現
我自己全部買水貨,除非二手個價平多水貨10%
講真有幾何壞,機就要行
16-35 13550$ 水,最近
24-70 15000$ 水,上年
70-200 14800$ 二手有保,最近
20 1.8 5000$ 水,上年
我係依個價入
搵日去試下先
你要換a1 既目的係?每秒20-30張? 追焦勁? 4k120 8k? 無既話換a7cr 仲開心啦又輕左 旅行開心左

16-35 好好用,無論畫質同重量大小 我都冇投訴
有無話星際邊幾間信得過會有Arcrest 82mm
呢排周圍去玩 想快啲買定個filter錫住支gm鏡
你二手嗰枝係邊度入 買二手成日驚會中伏
Carousel 賣俾我嗰個人全新未用過支鏡仲送咗塊bw master 比我
佢話佢平時拎支300gm 去旅行依支未用過,所以賣
我都唔知佢講乜
想問吓,點樣set A7C II 可以㩒一個掣,然後就上下左右郁 AF point ?
我而家係要,㩒制轉AF focus area,然後轉 AF area 去 zone or point ,然後先可以上下所有郁
好麻煩
諗a1係有少少錢身痕最近會影運動(e.g. 足球)
但無責任 影到有靚相係好 影唔到就算
所以諗緊二手a9 然後諗諗下就諗多咗

a7cr 同 a7rv都有諗
操控上嘅嘢, 啲掣, 對焦機制, 有線同無線tethering, Card slot EVF, 反Mon之類
令人會有衝動上a7rv
而a7cr又真係再細部啲

但61MP太多 個取向比較日光機/Studio機

a7iv又有Low pass filter

所以一直偶爾有想換機嘅念頭 但一直都keep住部7riii
睇完都唔知佢講乜 咁佢買嚟做乜
錢太多 順手買 或者當玩具 唔啱玩就算

最鍾意買到呢類二手貨
係 最鐘意同依啲人買野
50幾歲IFC西裝叔叔 ,為興趣儲鏡唔用嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞