[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔明點解3300萬 少過Apsc 2400萬
35 better 大多數女鐘意影半身 50mm 太近 影得個頭 又要行鬼屎咁遠 去旅行好唔方便 尤其人多既地方
唔係半身50先好用咩,人多又zoom D冇咁考構圖
不過日本點影都靚
50得個頭頂少少天加影落到頸 完全冇構圖同景可言喔我條女係咁講的
Full frame?
定你去親都係室內
定我支50係假嘅
不過50 又真係唔係太駛構圖
50影大頭係咁嘅距離定你apsc mode

我都ok好睇好多
搞笑又有
旅行又有
認真教影相又有
有時又share下啲攝影書
啲gag笑到仆街
睇你企既距離姐
間外既話 50我影到半身多 影大頭要行到好近
35就全身+景/行近啲影半身
50得個頭頂少少天加影落到頸 完全冇構圖同景可言喔我條女係咁講的
睇你企既距離姐
室外既話 50我影到半身多 影大頭要行到好近
35就全身+景/行近啲影半身
冠希哥拍攝場景嗎
我係垃圾apsc
咁你要用35mm先係full frame嘅50mm
Pixel密度問題
你攞a7iv crop 做apsc就會見到得番千幾像素
買35
有需要就APSC mode 變50mm
想問吓有冇人用MacBook執A7R5 RAW?
Air夠唔夠做?定係要Pro?
CPU定Graphic緊要啲?
執相用Graphic,例如GPU越勁 AI Denoise 越快
output 用CPU
(好似係)

答案係兩樣都重要
M3 Chip其實都幾夠用,如果只係執一般旅行相
但Air冇風扇會唔會有Performance drop就唔知了
SONY有支意外的大光圈鏡85F1.4 GM的邊緣也是很圓的
當然還差plena一點而且只是1.4
而且以副廠85 1.4都是6XXG的重量而言算重
但可以睇出其實後組給1.4/1.8等級的光圈係E MOUNT仲係有條件做圓焦外的

或者睇下GM2會唔會走靚焦外方向
Dbase, 旺角同灣仔有
用緊m3 pro嘅macbook pro, 18gb ram

一開LR都已經用咗大半ram, 做埋啲AI嘢就要swap memory, 特別用lens blur仲會lag到hang咗咁

建議最好加多啲ram
用得a7r5
App 版Lightroom係咪完全執唔到咁高像素?
梗係啦,影人像相一定係M mode

Model 先決模式
muse話m1都夠仲要執到幾十個layer天花龍鳳
Musc除咗教班外,Youtube大部份講嘅嘢都係打倒昨日嘅自己。
難以想像,不過買得 Max我一定打爆啲ram先
利申:陳年M1 MBP用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞