[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有櫻花就正皮咗先
大部份係70200嘅70mm段,
星期六九成時間陰天,支CV35APO發揮得唔太好(以上得靖國神社塊碑係佢,其他相好多都陰陰沈沈)
所以要兩機兩鏡
自己一個影,唔趕未慢慢換
如果係同人行,我唔會影得好,更加冇所謂
巴打去啲地方多人到喊
呢幾日我去穴場多
千鳥嗰到我七點去到已經有人
上野反而幾好行,可能地方大
目黑就慘過行年宵

比較飲恨嘅係(又)俾天氣預告老點左,話今日落雨點知萬里無雲,瞓到好晏,否則本身想去鎌倉。
結果去左代代木睇啲呀叔跳舞
今日去咗逗子好多雲能見度又低
想影日落都冇
天晴會見到富士山
而家江之島都好朦試緊dehaze救相
忽然想將1635 由gm1 轉gm2睇下街貨會唔到跌到15000

我都係
長期插住枝2470GM2
最常用都係70mm
可以免息分期12個月 去馬啦
如果買通常一炮過

純粹諗緊值唔值比多89千換新版
正常 廣角個視角同電話好似 我宜家都長插支90嚟Snap如果本身無特定主題想影
有關係,口徑蝕其實係vignetting其中一種
Mount細會導致出現optical vignetting相對於大mount
因為正正就係後玉做唔大,甚至最後幾組都做唔大
因為鏡筒要收束,如果唔係好影響人體工學
然後邊緣影像入射角相對於中心影像較大
邊緣光線因而有所折損,出現optical vignetting
換句話講
大mount鏡頭可以做大後玉甚至後幾組鏡片
增加鏡頭嘅成像空間
令到邊緣入射角可以同中心入射角相差無幾
減低以上情況

135mm plena 就係一個好例子
三家135mm都係82 mm但得佢做到邊角散景都係近似圓形
如果利用增大前玉嘅方法
前玉要九十幾mm甚至一百幾mm先至可以減低口徑蝕
調返轉喺鏡頭後組加大鏡片尺寸
可以增大鏡頭成像空間大細
即係其實Nikon 135mm好有可能佢係可以cover到中片幅
直接利用大成像空間嘅中心部份,咁就一定做到低口徑蝕
細左支, 放大率高左值得換

大宮
唔識執櫻花相執極啲色都好奇怪
影櫻花70-200好用好多
太wide反而難避開人
同電話似其實唔係問題,主要問題係廣角容易俾太多嘢入鏡,好多時影完出來都唔知睇緊乜
去旅遊區用廣角影櫻花呢啲情況下,相對難處理過用長焦好多,好難 isolate到個主體

早幾個月行橫濱,人少少,光線夠好,景物夠遠,支CV35APO可以真係張張都影得靚
渋谷夜桜

哩個位今日下晏都去左
我麻麻地打燈,所以冇等佢著
啱啱買咗a7c2
諗緊買唔買嗰啲貼膜好
定其實冇乜用
batch enhance
200嗰張原來甩咗
4000iso已經咁
睇你錫唔錫機用同會唔會2手放
有時見啲呀伯打雀
拎住部十幾年前戰痕累累nikon單反+長炮真係
之前啱啱玩相機第一部A74我冇貼,用左兩三個月跟住花左(應該係相機袋拉鏈刮到)

後來依家A7R5同A1 一買就痴廢事又出事
應該得上代機加副廠
但我冇記錯計番像素ff 3300萬好像都係少過
Apsc 2400萬
更加唔好講7c同a7iii得ff2400萬
有買 好有心機痴到佢靚靚仔仔
廢事花哂自己心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞