[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
放枱面 如果一啲比較少用嘅鏡/機先放入箱 長遠如果會買多啲gear買個電子防潮箱算 你會發覺價錢最後唔會差好多另外箱仔你仲要久唔久搞啲防潮珠
唔好係日本搬,好撚重
係香港(瑩記個d)幾百蚊買個電子防潮箱,電子校濕度個d 得啦
或者去淘寶淘個番黎又得
日本可以買到Toyo,中國箱日本芯,不過唔值得咁搬;喺香港買返就得,用起來都差唔多。電子防潮箱最驚係壞左唔知,所以我會裏面再放幾包防潮珠做個buffer。

如果你已經有相機,建議盡快買防潮箱,香港咁濕咁熱,邪起上來一個月就開到花。
唔該晒樓上咁多位巴絲
巴打你講果個係咪toyo living?
google 搵到
但我係某格價網淨係搵到隻叫samurai
冇你講果隻
422 / 100Mbps 以上既片過唔到架
我用淘寶abmcbc咋 100L運埋入屋都係700蚊
係,Amazon.co.jp 都會搵到。
上面都有提到有電壓問題,低耗電可以用變壓器,但可能太麻煩。
新入手a74 + sigma 28-70
嚟緊會去日本teamlab 唔想炒粉
巴打們有冇咩心得?
你有冇特別想點影 冇乜特別心得 光圈全開 快門盡快而iso唔好太高 快門唔太夠快嘅話用連拍增加成功率 花呢花碌射光出黎果啲位要諗下點影因為一達達係塊面度唔好睇 其他例如波波果啲位或者鏡果啲位正正常常都影得好 但鏡果個位我記得有背光問題到時再就同埋開DRO 可以考慮下拍片
另外有啲youtuber好似有搵呢啲地方試鏡嘅片 可以參考下
去過三次teamlab,最好帶支1.4 / 1.8 鏡去
入面啲光咁閪
影幾張後都係默默收返埋相機
可能只係唔夠技術
打卡的話其實冇咩難度,入面咁多光源,之前用24105都影到冇問題,最多咪高啲啲iso再之後denoise

影人就可能麻煩啲
(叫女友)唔好咁高要求
Sorry 請問點睇到自己條片幾Mbps?
影唔難, 好7多人影響構圖先麻煩
以前影幾影人多無心機影
而家唔知仲係咪咁多人
換支wide嘅嘅鏡,用m mode手動iso
睇嚟都要投降
影片設定嗰頁有得set

如果你話想睇返你拍完嗰條片係咩咪下面

Ching 我上面條片 422 200mbps 試過經creators app無線過到 之後又唔得 想知係bug定點
超自然接觸?
用開定焦想買支zoom旅行用
A74

諗緊Sigma 支24-70同24-70GM2
前者好似真係好重
但平一半
有無巴打用過兩支值唔值得比多倍錢上GM2

利申:窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞