[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (130) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
相機上面有條線mark住cmos個位
由嗰個位開始度

呢度開始計
想問下全新機既話 快門大約同左幾多次以下算正常? 過幾日諗住去買
有的廠商在出廠前也會做一系列的測試,快門數多少都會增加。數字大概在 100~200 都算是正常的範圍。超過這數字太多,各位就要擔心這台相機是否曾經是展示機了。
正常係0
好奇問下
Sony機身可以即刻check到?
定係要影張相放上網站check
好似要upload相
老實講一定會
70200gm2 +2倍鏡好唔好用?畫質點樣
影高速野會feel到對焦會慢左少少,畫質我之前用R5覺得ok, 冇明顯feel 到畫質下降
自己玩得開心咪得

搵食就唔好累人
搵食都可能有啲要即場交貨/preview比client嘅
利申聽返嚟
有時CPL做到嘅嘢,係事後執相都做唔到

例如影水底,CPL可以消除水面嘅反光,咁可以影到水底入面啲魚好似好清楚浮起嚟咁

影藍天,啲雲嘅層次感會明顯更豐富,個天會更藍

總之CPL係唔會買錯,到要用時你就知佢嘅好處
反而想知有咩壞處 我兩支鏡都裝哂cpl
想問,影出黎如果係直出jpg, 佢係用咩算法轉換?
會唔會物件表面質感唔自然左特別係影食物
唔想好似而家d手機咁算法銳化油畫化
咁就要睇你塊CPL靚唔靚啦
如果貪平買啲垃圾大陸CPL,除咗影響sharpness 之餘仲會偏色
入光量會低1 stop?
減低入光量 變相要拉高iso

無ND時可以用CPL頂一頂

有啲情況 例如影人像 落左CPL無左部份反光個人會好膠公仔
用raw+jpg
而家我都係咁, jpg就out出黎比老婆upload打出story先, raw就番黎慢慢執
想問下a7iv 邊到買抵

如果影人像,配邊支鏡最好?
我直接out raw比人, 啲人都唔識分raw jpg費事搞咁多野
F5.6都幾soft,收一級F8畫質算可用
對焦效能下降就一定
超廣角影個天要注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞